Buitenland

Berlijn heeft moeite met vrijheid van nieuwsgaring op openbare weg

13-05-2016 14:11

Berlijn en de deelstaat Nedersaksen willen fotograferende of filmende kijkers bij ongelukken strafrechtelijk kunnen vervolgen. Steeds vaker trekken ongelukken de belangstelling van hordes voorbijgangers uitgerust met smartphones en andersoortige camera’s. Berlijn en Hannover vinden dat de bestaande regels die hulpverleners en slachtoffers tegen hinder of ongewenste publicaties moeten beschermen, niet voldoende zijn tegenover de soms massale nieuwsgierigheid.

Ze hebben daarom vrijdag een wetsontwerp voorgesteld in de Duitse Bondsraad, een soort senaat waarin alle deelstaten in zijn vertegenwoordigd. De bondsraad kan in tegenstelling tot de Nederlandse Eerste Kamer wel het initiatief tot wetgeving nemen.

Berlijn en Nedersaksen stellen dat er een maximumgevangenisstraf van een jaar en/of geldboetes moeten komen voor ramptoeristen die niet helpen maar beelden maken en die vervolgens verspreiden of verkopen.

Het is niet verboden om op de openbare weg te filmen of te fotograferen, laat staan dat het verboden zou zijn om door de overheid betaalde hulpverleners te fotograferen of te filmen. Dit heet ‘vrijheid van nieuwsgaring’ en is grondwettelijk beschermd.

Met deze vrijheid komt het nadeel dat ook ongelukken en het werk van hulpverleners bij ongelukken kunnen worden gefilmd of gefotografeerd, waardoor de privacy van slachtoffers in het geding is.

Ook is er de ethische vraag of het smaakvol is te gaan staan filmen terwijl hulpverleners iemands leven aan het redden zijn. Bovendien moet een hulpverlener wel de ruimte hebben om zijn werk te doen.

Een verbod op vrije nieuwsgaring kan echter nooit de oplossing zijn en is een eerste stap op weg naar een samenleving waarin censuur voorop staat en waarin ‘goede smaak’ wordt bepaald door de overheid.

Anp/TPO