Politiek

#Bruslog: PvdA-Europarlementariër Kati Piri is volgens Turkije een terrorist

23-05-2016 11:21

Door alle verwikkelingen rond Turkije zien we haar steeds vaker in de media: Kati Piri. Zij is Europarlementariër voor de PvdA en rapporteur voor Turkije. Dat is een weinig enerverende taak: ze schrijft jaarlijks een voortgangsrapport over de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU. Hiervoor gaat ze regelmatig naar Turkije en doet ze ook regelmatig uitspraken over Turkije, zoals momenteel over de vluchtelingendeal en de visumliberalisatie. Hoewel de PvdA niet bekend staat om haar harde taal, vliegen de verwijten vanuit Turkije Piri om de oren.

Hoe belangrijk een paar uitspraken van een Europarlementariër kunnen zijn, wordt bij Piri pijnlijk duidelijk. In februari van dit jaar schreef ze een blog over de situatie in Sur, waar een oorlogszone is ontstaan en duizenden mensen door het geweld niet weg kunnen. Geweld over en weer van de Koerdische vrijheidsbeweging PKK en de veiligheidstroepen is er aan de orde van de dag. Er zijn inmiddels honderdduizenden Koerden binnen Turkije op de vlucht. Piri noemt deze situatie “een burgeroorlog”.

Onschuldige blog?

Piri’s onschuldig ogende blog leidde in februari al tot een officieel statement van de Turkse regering dat ze niet neutraal zou zijn. Ze moet bij de Koerdische kwestie volgens Turkije spreken over “terreur” in plaats van “een burgeroorlog”. Piri zou de PKK niet aanduiden als terroristische organisatie. Dat is vreemd, want Piri schrijft over “een recente terreuraanslag in Ankara [die is] opgeëist door een splintergroep van de PKK.” Niet overtuigend kennelijk voor de Turkse regering, die suggestief toevoegde: “We will not forget who supports us in this fight of vital importance for Turkey as well as who stands by the PKK terrorist organisation”.

Turkije wil duidelijk geen bemoeienis met de Koerdische kwestie, al maakt dit onderwerp integraal onderdeel uit van de discussie over de toetreding van Turkije tot de EU. Als de mensenrechten in orde moeten zijn om toe te kunnen treden tot de EU, is het moeilijk de Koerden te negeren. De strategie van de Turkse regering lijkt dan ook Piri te diskwalificeren en zo te hopen dat haar kritische rapporten over Turkije geen weerklank vinden.

Piri moet de PKK maar gaan vergezellen?

De onschendbaarheid van Turkse parlementariërs werd vorige week opgeheven waardoor zij gestraft kunnen worden voor de opvattingen die ze naar buiten brengen. Dit schaadt vooral de parlementariërs van de pro-Koerdische HDP. Piri was weer eens kritisch en dat was reden voor de Turkse staatssecretaris voor Europese Zaken om haar wederom neer te zetten als sympathisant van de PKK. Ali Sahin twittert: “Hearing no comment on civilians killed by PKK, Kati Piri is not [surprising] us with her pro PKK, HDP and terror statements against Turkey.”

De vraag van Piri één pro-PKK statement van haar te noemen, leverde allerlei verwijten op, maar geen antwoord op haar vraag: “we have always seen you standing with PKK and PRO PKK sides. This is not our fault. This [is] how you introduced yourself to Turkey”, “we did not hear anything from you about 16 Kurdish villagers turned into [pieces] by bomb loaded truck blown up by PKK?” en “the only thing you left is to climb Kandil mountain and direct your weapon towards our people.” Voor de helderheid: de Kandilbergen zijn een uitvalsbasis van de PKK.

U las het al eerder in deze rubriek: die Turkse toetreding tot de EU, die komt er nooit.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Chris is momenteel op zoek naar Nederlanders in Brussel.