Opinie

Teeven-deal: Oosting presenteert doofpot met opschrift ‘dit is geen doofpot’

06-06-2016 19:29

De Commissie Oosting concludeert voor de tweede keer dat er geen sprake is van een doofpot inzake de Teeven-deal. Maar als de Teeven-deal geen doofpot is, wat is dan nog wel een doofpot? De vraag dringt zich op of Oosting zelf geen onderdeel is van die doofpot.

Laten we even wat feiten op een rijtje zetten:

  • Minister van Justitie Ivo Opstelten beweert stellig in de Tweede Kamer dat Cees H. bij de Teeven-deal een bedrag heeft ontvangen van 1,25 miljoen euro.
  • Het is binnen het ministerie bekend dat staatssecretaris Fred Teeven zich een hoger bedrag herinnert. Opstelten informeert echter niet bij zijn directe collega naar de hoogte van het bedrag.
  • Nieuwsuur maakt bekend dat het bedrag van ‘het bonnetje’ ruim 4,7 miljoen euro bedraagt (maart 2015).
  • Afschriften van ‘het bonnetje’ worden tot tweemaal toe naar de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouschka van Miltenburg, gestuurd. Laatstgenoemde gooit tot tweemaal toe deze informatie in de papiervernietiger.
  • Staatssecretaris Teeven, als één van de partijen die de deal heeft gesloten, weet alles van de deal.
  • Er wordt een onderzoek gestart waarbij het de onderzoeker verboden wordt om met Teeven, de man die alles weet, te praten.
  • ICT-ers die ‘het bonnetje’ op het spoor zijn wordt van hogerhand opgedragen om hun zoektocht te stoppen.
  • Een voorstel om een nieuwe commissie onderzoek te laten doen onder leiding van Cees Vendrik (Rekenkamer – ex-Tweede Kamerlid GroenLinks) wordt getorpedeerd door minister-president Mark Rutte.
  • Direct na het bekendmaken van het tweede rapport Oosting ontkent Rutte het torpederen van Cees Vendrik als onderzoeksleider.
  • Topambtenaar Coen Hoogendorn informeert de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Veiligheid en Justitie secretaris-generaal Pieter Cloo over het feit dat de vindplaats van ‘het bonnetje’ bekend is.
  • Secretaris-generaal Pieter Cloo bleef echter communiceren dat ‘het bonnetje’ onvindbaar was.
  • Secretaris-generaal Pieter Cloo kan zich hier niets meer van herinneren.
  • In een rechtszaak waar Fred Teeven als getuige wordt opgeroepen om informatie te geven over de deal met Cees H. beroept hij zich op zijn zwijgrecht.

De conclusie van de heer Oosting is, dat hier geen sprake is van een doofpot. De heer Oosting wil dus dat we geloven:

  1. dat Opstelten niet één keer bij zijn directe collega Teeven informeerde naar de stand van zaken en naar het bedrag van ‘het bonnetje’;
  2. dat het midden-management van Opstelten’s ministerie autonoom besloot om de zoektocht van de ICT-ers naar ‘het bonnetje’ te staken in weerwil van de opdracht van de minister om ‘het bonnetje’ te zoeken om vervolgens doodleuk te rapporteren dat ‘het bonnetje’ niet kon worden gevonden;
  3. dat de voorzitter van de Tweede Kamer (van Miltenburg) in twee (!) momenten van verstandsverbijstering de informatie over ‘het bonnetje’ vernietigde;
  4. dat minister Opstelten in zomaar een opwelling besloot dat iedereen voor het onderzoek mocht worden geïnterviewd, behalve de ene persoon, die alles wist (Teeven);
  5. dat minister-president Mark Rutte geen bezwaar maakte tegen de integere en onkreukbare Cees Vendrik omdat hij bang was voor waarheidsvinding, maar gewoon omdat hij eh…eh gewoon Cees Vendrik niet op het onderzoek wilde hebben;
  6. dat de heer Oosting het bezwaar van Mark Rutte tegen Cees Vendrik per abuis in het rapport heeft vermeld nadat hij een en ander verkeerd had begrepen;
  7. dat de hoogste ambtenaar op het ministerie (Cloo) plotselinge aanvallen van geheugenverlies kende, waardoor hij nou juist de meest cruciale zaken vergat;
  8. dat Fred Teeven tijdens de rechtszaak zijn kaken stijf op elkaar hield louter uit plichtsbesef;
  9. dat Mark Rutte nadat deze zaak jarenlang speelde, niet één keer aan collega Fred Teeven heeft gevraagd hoe de vork nu echt in de steel zit.

Omdat de heer Oosting echt wil dat we dit geloven, laadt hij de verdenking op zich dat hijzelf onderdeel is van het complot. Hij rapporteert uitvoerig over de chaos bij het ministerie van Veiligheid en Justitie in de hoop daarmee de aandacht af te leiden van de politiek gevoelige doofpot.

Daarom stel ik het volgende voor: stel een nieuwe commissie in onder leiding van Cees Vendrik, bijgestaan door Theo Hiddema, die bij Van Liempt Live al liet blijken de apekool van Oosting niet te lusten.