Buitenland

Overzicht: de aanslag op gay-club Pulse in Florida

12-06-2016 21:54

Bij de schietpartij, die inmiddels een aanslag genoemd wordt, in Orlando kwamen in ieder geval 50 personen om het leven. Zeker 53 raakten gewond. De dader is geïdentificeerd als ene Omar Mir Saddiqui Mateen, hij zou gehandeld hebben vanuit een radicaal Islamitisch gedachtengoed. Mateen is een Amerikaans staatsburger uit de stad Port St. Lucie, en heeft Afghaanse ouders.

Omar Mateen kwam eerder al eens in beeld bij de FBI. In 2013 en 2014 zou de FBI onderzoek naar hem hebben gedaan, maar dat leidde destijds tot niets. Men wilde nog niet zeggen waarom hij in die tijd in beeld kwam.

Volgens de vader van de schutter heeft de schietpartij “niks te maken met religie”. Mateen zou eerder wél eens boos zijn geworden na het zien van zoenende mannen. De Oezbeekse vrouw van Mateen zou hem verlaten hebben vanwege zijn gewelddadigheid in het huishouden, maar volgens haar leek hij geenszins in de ban van de radicale islam.

Geweervuur in volle nachtclub

Mateen betrad de nachtclub die zich adverteert als ‘hottest gay bar in town’, rond 02.00 uur, een tijd waarop de club vol zat. In club Pulse Orlando was tijdens dit Pride weekend een drukke Latino avond. “Calling all our Latinos, Latinas & everyone that loves a little Latin flavor!”, zo adverteerde men de dance-avond. Er zouden zo’n 320 mensen aanwezig zijn geweest.

Nadat Mateen begon te schieten hadden sommige ooggetuigen niet direct door dat er sprake was van geweervuur, maar na de eerste verwarring was de paniek al snel compleet. Een beheerde van de Facebook pagina van Pulse postte snel “Everyone get out of pulse and keep running”. Er volgde een eerste schotenwisseling met een aanwezige politie-agent.

pulse

Ooggetuigen vertellen over mensen die over elkaar vielen. Mateen, gewapend met een handvuurwapen en een AR-15 geweer, zou vlak voor of tijdens zijn aanval contact op hebben genomen met alarmdienst 911. Hij deed dat om trouw te zweren aan ISIS. Uiteindelijk zou de terreurorganisatie ook zelf de aanslag opeisen.

In de volle club hadden velen geen schijn van kans. Een ooggetuige merkte later tegenover de media op dat de ingang tevens ook enige echte uitgang is. De gealarmeerde politie arriveerde, en de schietpartij ging over in een gijzeling. Nadat Omar Mateen zich verschanst had, en mensen in club zich nog steeds voor hem verborgen, kwam de politie-actie om hem definitief uit te schakelen op gang. Het arrestatieteam greep uiteindelijk rond 05.00 uur in: het gebouw werd geramd en Mateen werd uiteindelijk getroffen door een politiekogel en gedood.

Orlando Florida ANP-1000_46109686Er kwamen zeker 50 mensen om het leven, en er vielen 53 gewonden. Eén politieman raakste ‘slechts’ gewond toen een kogel hem trof, omdat zijn kevlar helm hem voldoende beschermde.

De reacties

Terwijl de eerste reacties van de autoriteiten binnen kwamen, bleef er nog veel onduidelijk. Ook over het motief van de dader kon niets gezegd worden, hoewel de schietpartij in een bekende gay-bar tijdens het ‘pride-weekend’ in ieder geval op Homo-haat leek te wijzen. Op internet circuleerde daarnaast een hoax dat een neo-nazi de aanslag al aangekondigd zou hebben.

In een latere persconferentie konden de instanties laten weten dat er in ieder geval redenen waren om te kijken naar een connectie met de radicale islam. Later werd ook de vermoedelijke naam van de dader, Omar Mateen, bekend.

De vertegenwoordiger van de Islam in Florida roept de gemeenschap op de politie of FBI te helpen met elke mogelijke informatie.

Het bloedbad van Orlando was volgens de Amerikaanse president Barack Obama “een daad van terreur en van haat”. “We weten genoeg om dat te kunnen zeggen”, zo zei Obama in een toespraak.

Claim van ISIS

Senator Bill Nelson van Florida liet echter meteen weten dat de claim door persagentschap Amaq nog niet is bevestigd. “Het persagentschap van de Islamitische Staat (ISIS) heeft een verklaring verspreid die zegt dat zij verantwoordelijk zijn. Dat is nog niet bevestigd”, aldus Nelson.

Arrestatie tijdens Pride in Los Angeles

In Los Angeles is een man met wapens gearresteerd die op weg was naar de Gay Pride in de stad. De politie gaat er vooralsnog van uit dat het een losstaand incident is. De autoriteiten waren getipt over een man die zich verdacht gedroeg. Toen ze zijn auto doorzochten kwamen de wapens aan het licht.