Politiek

Kritiek op KPMG dat de boeken deed van leeggetrokken verzekeraar

13-06-2016 15:21

Of het nou gaat over de Antilliaanse maffiabaas Francesco Corallo, illegale goksites gehost vanaf Curaçao of de leeg getrokken verzekeraar Ennia; steeds komt de naam van accountant KPMG voorbij. SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft er inmiddels schoon genoeg van. “Het wordt tijd dat minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk grote schoonmaak gaat houden in de financiële sector op de Antillen.” Dat zegt hij maandag tegen ThePostOnline. De SP’er zal Plasterk deze week ter verantwoording roepen.

Vrijdag werd bekend dat onder de ogen van de toezichthouders de eigenaar van het Antilliaanse verzekeringsbedrijf Ennia het bedrijf heeft uitgehold. Het Het Financieele Dagblad schreef op basis van een geheim rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) dat Ennia de afgelopen jaren ruim driekwart van zijn reserves heeft besteed aan omstreden deals met eigenaar Hushang Ansary. Ennia is de grootste verzekeraar van de Nederlandse Antillen. De boeken worden gedaan door KPMG.

In de Tweede Kamer klinkt al langer kritiek op KPMG en de contacten met onder meer de Antilliaanse gokindustrie. Maar Plasterk wil tot nu toe zijn vingers niet aan de kwestie branden en ziet de affaires als ‘een landsaangelegenheid van Curaçao’.

Van Raak: “Als internationale criminele netwerken infiltreren in het landsbestuur van Curaçao en Sint-Maarten is dat een bedreiging voor het hele Koninkrijk en dus de verantwoordelijkheid van Plasterk. De minister probeert verantwoordelijkheid af te schuiven maar deze ligt toch echt bij hem.”

Lees ook:

Ronald van Raak – Is KPMG opnieuw betrokken bij fraude op de Antillen?