Politiek

Ard van der Steur overleeft wederom debat

16-06-2016 01:01

Justitieminister Ard van der Steur (VVD) houdt voet bij stuk en vindt dat er dit jaar geen extra geld meer nodig is voor veiligheid. Oppositiepartijen eisen 200 miljoen. Dat bedrag zou naar rechtspraak, politie, Openbaar Ministerie en het Nationaal Forensisch Instituut moeten om daar gaten te vullen.

De oppositie van links tot rechts hamerde woensdagavond in de Tweede Kamer op nieuwe stappen. De partijen vroegen Van der Steur opnieuw aan te kloppen bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Boksbal moest zich verantwoorden voor Dijsselbloem

Van der Steur kreeg ook de wind van voren omdat hij niet genoeg afstand nam van een uitspraak van Dijsselbloem. Die vindt dat de diensten niet steeds om geld moeten vragen, maar intern een en ander moeten aanpakken. De oppositie had eerder op de dag besloten hier een puntje van te maken en zo geschiedde. Zelfs SGP-leider Kees van der Staaij liet zich niet onbetuigd in dit doelloze slaan tegen de ministeriële boksbal. Doelloos omdat het kabinet doorgaans met één mond praat en Van der Steur zeker niet met die regel zal breken. Om van het gedonder af te zijn zei de minister dan maar dat de bewoordingen (‘bedelen’ riep de oppositie maar dat had Dijsselbloem dus niet gezegd) van zijn PvdA-collega niet de zijne zijn maar dat hij wel veel respect voor Dijsselbloem heeft daar hij de man is die de afgelopen jaren extra centen voor Justitie heeft losgemaakt.

Van der Steur vindt dat de problemen binnen de perken blijven. De oppositiepartijen zien dat totaal anders. Politiemensen zouden gefrustreerd door alle beperkingen hun werk doen. De kerntaak veiligheid staat volgens hen onder grote druk. De aanpak van zware criminaliteit en mensenhandel blijft liggen, terwijl er personeel weg moet bij de politie, het OM en de rechtspraak.

Weer geen motie van wantrouwen van PVV

De oppositie steunde in november vorig jaar de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie onder voorwaarde dat Van der Steur in het voorjaar extra geld zou regelen voor politie, OM en rechtspraak. Volgens de oppositie heeft de minister hier niet aan voldaan. PVV-leider Geert Wilders noemde de onlangs aangekondigde 49 miljoen euro als extra aanvulling voor de politie een aalmoes. Opmerkelijke trendbreuk die tegelijkertijd een trend bij de PVV lijkt te worden: net zoals vorige week géén motie van wantrouwen voor de haperende minister.

Het is nu wachten op de Miljoenennota in september, dan zal duidelijk worden hoe de financiële toekomst van het departement er voor staat. Gunst, een half jaar later zijn de verkiezingen. Wordt vervolgd.