Opinie

Bonusquote: het recht om te haten

16-06-2016 16:31

 

“De beschuldiging van haat is een geaccepteerde manier geworden om andermans ideeën te onderdrukken wanneer we het er niet mee eens zijn. En dankzij de uitbreiding van de regelgeving rondom hate speech halen de zwakkeren – zij die niet weten om te gaan met een onwelgevallige opinie – hun gram.

Deze wetten hebben het mogelijk gemaakt om bepaalde gedachten te herdefiniëren als haat. Als we eenmaal accepteren dat sommige ideeën te ver gaan – wanneer je één keer die lijn trekt – dan is uiteindelijk geen enkele gedachte meer veilig. Want ieder idee kan – vroeg of laat, en tot op zekere hoogte – worden opgevat als beledigend en een uiting van haat.

Haat is een emotie. Het is misschien niet de fraaiste emotie, maar het is niet anders. Als we de autoriteiten toestaan om onze emoties te reguleren en ons te beboeten, bestraffen en op te sluiten vanwege onze emoties, dan zijn we aangekomen in het rijk der tirannie. Het betekent staatscontrole over het individu. Het is een uitbreidig van staatsinvloed tot in ons hoofd. Het is een aanval op onze autonomie.

Het wordt tijd om serieus te worden over vrijheid van meningsuiting. Het is simpelweg onacceptabel om ideeën, gedachten of emoties te onderdrukken en strafbaar te stellen, ook wanneer ze haatdragend zouden zijn. Vrije meningsuiting moet altijd vrij zijn – vandaar de term – en het uiten van haatgevoelens hoort daar dus bij.

Meningsuiting moet vrij zijn om twee redenen: iedereen moet zich vrij voelen te zeggen wat hij denkt en iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij ervan vindt. Zodra de Europese Unie, Google of een moraalridder die beslissing voor ons neemt, worden wij gereduceerd tot kinderen die moeten worden opgevoed. Dát is de grootste misdaad van censuur: het infantiliseert ons.”

 

Brendan O’neill, die van Spiked-Online, kan niet ophouden met strijden tegen moraalridders, censors en andere fatsoenlijken die uw vrijheid kapot willen maken. Het is te hopen dat hij hier ook nooit meer mee ophoudt want veel noodzakelijker kan een strijd niet zijn.

Hele verhaal in Knack, maar leest u ook vooral Tegengeluid.nl.