Politiek

Politiebaas Utrecht gelooft niet in ‘stopformulieren’ tegen etnisch profileren

16-06-2016 20:19

De baas van politie in de regio Utrecht, Johan van Renswoude, gelooft niet dat door de lokale PvdA voorgestelde ‘stopformulieren’ het etnisch profileren bij agenten zal tegenhouden. Bij een zogenaamd ‘stopformulier’ moeten agenten telkens wanneer ze iemand staande houden invullen waarom ze iemand staande hebben gehouden en wat de etnische achtergrond is. Ook in andere grote steden hebben met name linkse partijen voorgesteld een dergelijk stopformulier in te voeren.

Van Renswoude vindt het omslachtig en ‘een investering aan de achterkant’. “We hebben al een pakket aan maatregelen ter bevordering van het vakmanschap en bewustwording op dit thema. Elke controle moet dan verantwoord worden, je moedigt daarmee het vakmanschap niet aan en gaat uit van wantrouwen. Ik ga uit van vertrouwen en maatschappelijke sensitiviteit wat betreft dit thema”, zo noteert RTV Utrecht de woorden van Van Renswoude.

Ook in andere grote steden zijn vooral de gemeenteraadsleden enthousiast maar de politie zelf bepaald niet. “We steunen de gedachte achter de stopformulieren, maar zien die niet als de oplossing tegen etnisch profileren. Stopformulieren dragen niet per se bij aan gedragsverandering. Wij zien meer in het verbeteren van het vakmanschap van agenten bij staande houdingen. Dat willen we onder meer verbeteren via de politieopleidingen”, aldus een woordvoerder van de Nationale Politie tegen de Volkskrant.

In Rotterdam ziet burgemeester Aboutaleb (PvdA) zelf ook weinig in de invoer van nog meer bureaucratie maar de PvdA-gemeenteraad vindt meer bureaucratie zelfs ‘geen reden om het niet in te voeren’.