Politiek

Nederland krijgt nieuwe onderzeeërs, nu echt

17-06-2016 11:23

Het kabinet is er van overtuigd dat nieuwe onderzeeërs wel degelijk nuttig zijn voor Nederland. Hiermee wordt officieel een begin gemaakt met het vervangen van de huidige vier onderzeeërs die de Nederlandse marine bezit. Dit meldt de Telegraaf.

De Nederlandse onderzeeërs van de Walrusklasse zijn een belangrijk onderdeel van de internationale strijdkrachten. De Walrusklasse kan door de geringe afmetingen als enige opereren in ondiep water terwijl het onopgemerkt missies uitvoert. Hierdoor is de Nederlandse onderzeeër geschikt voor het verzamelen van inlichtingen- en spionagemissies. Alleen Canada heeft onderzeeërs die hetzelfde kunnen. De Britten, Fransen en Amerikanen, beschikken over nucleaire onderzeeërs die niet geschikt zijn voor inlichtingen- en afluistertaken.  Hierdoor behoudt Nederland de huidige positie binnen de NAVO.

De nieuwe onderzeeërs zullen naast inlichtingentaken ook transport van elitetroepen uitvoeren en dienen als afschrikking. De torpedo’s aan boord van de Walrus-klasse onderzeeër zijn het zwaarste wapen van de Nederlandse strijdkrachten.

De defensiebegroting voor de nieuwe Walrussen staat nu op 2,5 miljard euro, maar volgens experts is dit veel te weinig, en gaat het in werkelijkheid om zeker vier miljard. Uiteindelijk zullen de vier nieuwe onderzeeërs veel meer gaan kosten dan nu wordt begroot, zoals gebruikelijk is in de politiek.

Ondanks het feit dat de Kamer voor vervanging is, zal de oplopende begroting de komende jaren zorgen voor het nodige verhit debat.

 

 

Lees ook: ode aan de Walrus 

Lees ook: ophef over nieuwe onderzeeërs is gevolg van schijnheilige pers en politiek

Lees ook: nieuwe onderzeeërs gaan vier miljard kosten 

Lees ook: alles van Michiel mans over defensie