Buitenland

12 opgepakte terreurverdachten wilden aanslag plegen tijdens EK-wedstrijd elftal België

18-06-2016 13:28

De Belgische politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag nog eens twaalf terreurverdachten opgepakt. Het merendeel van hen is aangehouden in Brussel en omgeving. De verdachten wilden dit weekeinde toeslaan in Brussel, mogelijk tijdens de wedstrijd die het Belgische voetbalelftal zaterdagmiddag speelt, meldt de Vlaamse zender VTM op gezag van ingewijden. Volgens Het Nieuwsblad was het supportersdorp voor de Rode Duivels in Brussel een van de doelwitten.

De politie hield enkele van de verdachten volgens de Waalse omroep RTBF al een paar dagen in de gaten. Ze zouden deel hebben uitgemaakt van een terreurcel die aanslagen voorbereidde en over de middelen beschikte om die uit te voeren. De politie deed op een veertigtal plaatsen huiszoeking. Wapens of explosieven zijn niet gevonden.

De arrestaties heeft volgens het federaal parket niets te maken met de dreiging van een aanslag op vier kopstukken van de Belgische regering, waar de Belgische coördinator terrorismebestrijding eerder op de dag melding van maakte.

Vanwege de arrestaties heeft de Belgische Veiligheidsraad voor zaterdagmiddag spoedoverleg belegd.

Premier van België Charles Michel gaf zaterdag een persconferentie. Hierin liet hij onder andere weten:

 

“De Nationale Veiligheidsraad heeft kennis genomen van de huiszoekingen. De opgepakte mensen worden voor de onderzoeksrechter geleid. Maar het werk dat de hulpdiensten gedaan hebben, is immens. Dreigingsniveau 3 blijft van kracht in ons land, waardoor de evenementen in Brussel wel degelijk zullen plaatsvinden. Er zijn bijkomende en aangepaste maatregelen genomen. Aan annuleren hebben we niet gedacht. We roepen iedereen op om de rust en sereniteit te bewaren en te leven zoals ze dat normaal zouden doen.”

 

Anp/TPO