Politiek

PVV Limburg wil meer inspraak burgers bij komst azc, GroenLinks, VVD, D66, PvdA niet

20-06-2016 17:48

De provincie Limburg in de Provinciale Staten (ook wel het ‘Limburgs parlement’ genoemd) roept Limburgse gemeenten op om eerst de bevolking te raadplegen en daarna pas te besluiten of er een vergunning wordt verleend voor een asielzoekerscentrum. Dit na het aannemen van een motie die werd ingediend door de Limburgse PVV, meldt 1Limburg.

In de PVV-motie staat dat inspraak van burgers een ‘fundamenteel onderdeel is van het democratisch proces’. In enkele Limburgse gemeenten is het echter al voorgekomen dat burgers zonder enige inspraak werden geconfronteerd met de plaatsing van een azc.

CDA-gedeputeerde Koopmans noemde het ‘een fantastische motie die we volledig omarmen. Het is ook buitengewoon verstandig om inspraak te organiseren als er een vergunning voor een azc moet komen’.

Maar de VVD, D66, PvdA en GroenLinks vonden het bepaald geen fantastische motie. Zij stemden dan ook tegen. VVD en D66 vinden het regelen van inspraak een zaak voor gemeenten zelf, GroenLinks vindt dat de inspraak voor burger ‘adequaat is geregeld’ en dus geen verbetering nodig heeft.