Politiek

Burgemeester Zoetermeer (VVD) hield kennis radicaliserende moslims onder de pet

21-06-2016 10:44

De burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot (VVD), was op de hoogte van informatie over radicaliserende moslimjongeren in zijn gemeente maar deelde deze informatie niet met de gemeenteraad. Toen in 2013 Zoetermeerse moslims naar SyriĆ« vertrokken schreef Aptroot aan de gemeenteraad dat er ‘niet eerder signalen van radicaliserende jongeren waren binnengekomen’, ook al deed een moskeebestuur in 2012 al aangifte van geweld door radicaliserende jongeren, meldt NRC (geen link, willen ze niet want paywall), aldus Omroep West (gratis).

Voordat het moskeebestuur aangifte deed hadden de bestuursleden al aan de bel getrokken bij de gemeente om te waarschuwen over radicalisering. De bestuursleden vonden echter geen gehoor bij de gemeente Zoetermeer.

Na de aangifte zijn de problemen door de politie bij de gemeente aangekaart, zo zegt de politie Haaglanden nu in een reactie. Ook zijn de problemen besproken in het driehoeksoverleg met Aptroot.

Volgens Aptroot was er destijds ‘geen reden tot ingrijpen’ omdat er geen sprake was van verstoring van de openbare orde. Bovendien het ‘het woord radicalisering destijds een andere lading’ en zouden de problemen in de moskee ‘niet zijn genoemd door de vorige burgermeester tijdens de overdracht van de dossiers’.

Die vorige burgemeester, Jan Waaijer (CDA), zegt in een reactie tegen NRC dat hij zich ‘de dossieroverdracht niet meer kan herinneren’.