Buitenland

Terreurverdachte met bomgordel blijkt terreurverdachte met koekjesgordel, bekende van politie

21-06-2016 08:59

In het centrum van Brussel is dinsdag een winkelcentrum ontruimd na een bomdreiging. Een terreurverdachte is aangehouden, meldden Belgische media. Hij zou mogelijk explosieven bij zich hebben gehad.

Man verklaart ontvoerd te zijn, droeg gordel met zout en koekjes

Update 11:20 Uit de persconferentie die gegeven werd blijkt dat de man inmiddels heeft verklaard ontvoerd te zijn. Hij zou daarop bij het winkelcentrum zijn afgezet met een bomgordeel om. Die gordel blijkt na inspectie door de politiediensten te bestaan uit zout en koekjes.Het voertuig waarmee hij ontvoerd zegt te zijn is inmiddels teruggevonden door de Belgische politie.

De verdachte, bekend onder de initialen J.B. is bekend bij de politie vanwege ‘psychische problemen’, zo verwoordt de politie de situatie. Hij zou recent de politie nog gebeld hebben met de melding dat mensen hem wilden rekruteren voor ISIS.

Verwarde man bleek nepbomgordel te dragen, bekend bij politie

Update 10:51 De man die de politie belde met de melding een bomgordel te dragen zou een verwarde man zijn. Een gerechtelijke bron sprak van een ‘onstabiele’ verdachte. Een psychiater zal meer duidelijkheid moeten brengen over de toestand van de man.

Update 10:20 De aangehouden verdachte, waarvan Le Soir een foto verspreidde, zou een bekende zijn van de politie. “De man die dinsdagochtend aan City2 aangehouden werd, was gekend bij de inlichtingendiensten”, verklaarde de minister van justie in de wandelgangen, “Het is iemand waarvan vermoed kon worden dat hij banden had met IS”.

Update 9:50 De metro in de stad rijdt normaal. Wel zijn twee stations deels afgesloten; in de stations Rogier en De Brouckere zijn bepaalde toegangen dicht.
Verschillende media in België melden inmiddels dat er informatie zou zijn die er op wijst dat de valse bomgordel etenswaren bevatte. Eén journalist spreekt over een soort koekjesgordel.

Update 9:33 De politie heeft inderdaad de meeste straten rond het winkelcentrum weer vrijgegeven. Een deel van de winkels in de Nieuwstraat blijft gesloten tot nader order van de politie.

Update: Het lijkt er op dat de afsluitingen rondom het winkelcentrum worden verminderd. De ‘bomgordel’ van de man is inmiddels onderzocht, zo melden Belgische media op basis van verklaringen, maar er is geen aanwijzing van daadwerkelijke explosieven. “De situatie is op dit moment onder controle”, zei premier Charles Michel bij het verlaten van het federale crisiscentrum, dat samen is gekomen over de situatie in de Brusselse Nieuwstraat. Meer info wilde Michel niet kwijt. Volgens het crisiscentrum blijft het dreigingsniveau gehandhaafd op niveau drie.

‘Zeer serieus’

Premier Charles Michel zei tegen RTL dat de situatie “zeer serieus” is. Hij is naar het federale crisiscentrum vertrokken, terwijl een grootscheepse politieactie aan de gang is in het shoppingcenter City2 in de Brusselse Nieuwstraat. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens zijn naar het crisiscentrum om de zaak de volgen en analyseren.

De verdachte had iets bij zich wat op een bomgordel lijkt. De man had kort voordien zelf de politie gebeld om te melden dat hij met een explosievengordel rondliep, “Ik sta met bommengordel aan City 2” De gordel wordt momenteel onderzocht door experts van het leger.

Winkels is de buurt blijven voorlopig gesloten. Enkele metrostations in de buurt zijn ook gesloten.

Winkelcentrum City2

Vorige week raakte bekend dat City2 een van de mogelijke doelwitten is voor een terreuraanslag, naast een McDonald’s-filiaal en een politiecommissariaat. De groep Islamitische Staat had opgeroepen om tijdens de ramadan slachtoffers te maken in Europa. Het officiële dreigingsniveau in Brussel werd echter niet verhoogd.

Verzekeringsmaatschappij AG Insurance vroeg haar 3000 personeelsleden in Brussel vorige week om het winkelcentrum in de lunchpauze te mijden. Hun kantoren liggen op amper 50 meter van City2.

(TPO/ANP)