Opinie

Limburgse gemeenten lachen provincieplan voor meer burgerinspraak bij azc’s de moeder

23-06-2016 12:07

Nou, dat was toch even leuk geprobeerd van het ‘Limburgs Parlement’ (Provinciale Staten Limburg), die PVV-motie voor meer burgerinspraak bij gemeentelijke vergunningverlening van azc’s aan te nemen. Een motie die door veel partijen werd ondersteund, zelfs werd bejubeld door het CDA, en alleen door (uiteraard) regentenpartijen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA werd afgewezen.

Maarja, als provinciaal bestuur kun je van alles willen en miljoenen moties aannemen, als de gemeenten zelf absoluut geen zin hebben om van regenteske koers te veranderen houdt het natuurlijk een beetje op.

Democratische liefde

Bovendien: als gemeente accepteren dat een béétje meer democratische liefde naar de boze burger toe inzake de plaatsing azc’s best wel eens een goed, nota bene PVV-, idee zou kunnen zijn is natuurlijk hetzelfde als kritiek op je eigen functioneren accepteren. En er bestaat geen enkele burgemeester in Nederland die ooit bereid zal zijn kritiek op zijn functioneren te accepteren. Burgemeesters maken namelijk geen fouten. Allemaal. Nooit.

Neem de burgemeester van Venlo. Toen hij hoorde van die provinciale motie werd hij woest: “De provincie heeft hier niets mee te maken! Dit is een politiek spelletje voor de bühne! Wij als burgemeesters staan met de poten in de modder en bekijken in samenspraak met inwoners en raad hoe we omgaan met de vestiging van een azc! Daar hebben we de provincie niet voor nodig!”, foeterde de VVD’er tegen 1Limburg.

Poten in de Limburgse modder

Net als de burgemeester van Weert trouwens (een gekozen D66’er met een vrij duidelijke mening over de opvang van asielzoekers). Die reageerde als volgt: “De provincie houdt de burgers een worst voor! Het is makkelijk roepen dat gemeenten inspraak moeten organiseren, dat daadwerkelijk in gang zetten is iets anders! In Weert spreken we mét onze inwoners over hoe een azc in te passen in een wijk! Dat werkt veel beter!”

Ziet u wel? Het is overduidelijk niet de bedoeling dat provinciale politici doen alsof ze iets weten van het ongetwijfeld fa-bel-ach-ti-ge werk van burgemeesters die met hun poten in de Limburgse modder staan om de pers te weren bij azc-bijeenkomsten samen met de burgers te kijken hoe van hun toch al zo paradijselijke gemeente een multiparadijsje kan worden gecreëerd middels de komst van een azc vrijwel altijd in de duurste wijk van de stad waar ook de wethouders en topambtenaren wonen.

Venray, baken van licht in duister Limburg

Er is trouwens welgeteld één (1)(!) gemeente in Limburg die dapper weerstand biedt tegen de regenteske achterhaalde ideologie van haat aan burgers met hun vermoeiende directe democratie en dat is Venray (burgemeester: PvdA). Daar zijn ze namelijk wél blij met die PVV-motie uit het Limburgs Parlement. Venray is dan ook niet toevallig de gemeente die meerdere besloten en open inloop- inspraak- en informatieavonden organiseerde voor boeren, burgers en buitenlui vóórdat er een azc zou worden gevestigd. Tot grote tevredenheid van iedereen trouwens.

Laatste vraag edelachtbare: hebben die briesende Limburgse burgemeesters gelijk als ze roepen dat de provincie zich nergens mee moet bemoeien en hunnie van de gemeentelijke poten in de modder het heus zelf wel kunnen uitzoeken? ‘Neen’, zegt de Limburgse opper-PVV’er Robert Housmans. Sterker nog ‘de gouverneur heeft als rijksorgaan zelfs de regie’.

Duidelijk. Van al dan niet inspreken/inlopen/informeren/meebeslissen over azc’s in Limburg gaan we de komende tijd dus nog veel meer horen.