Buitenland

Human Rights Watch: Geen van door ISIS geëxecuteerde mannen werkte voor ons

28-06-2016 13:30

Human Rights Watch (HRW) laat in een reactie op de recent door ISIS gemaakte executievideo weten dat geen van de gedode mannen voor hen werkte. ISIS claimt dat de vijf “mediawerkers” waren. Een van de mannen, Mustafa Hasseh, wordt gedwongen te vertellen dat hij informatie over de terroristische organisatie aan HRW heeft gestuurd. Volgens die organisatie is van zijn betrokkenheid bij hun nieuwsgaring niets bekend.

‘We blijven alle oorlogsmisdaden in kaart brengen

Het is duidelijk dat de mannen een gedwongen verklaring afleggen. Hasseh heeft voor zover bekend nooit voor HRW gewerkt. Die organisatie verklaart ook niemand in Deir el-Zor of enige ander door ISIS gecontroleerde regio te hebben werken. In hun reactie, die hier te lezen is, betuigt HRW verder hun medeleven aan de familie van de bruut geëxecuteerde mannen. De executies zijn volgens hen een nieuw voorbeeld van alle verschrikkingen van ISIS die niets minder dan oorlogsmisdaden zijn.

De missie van de organisatie in Syrië blijft de oorlogsmisdaden van álle partijen in kaart brengen, op een manier die geen medewerkers in gevaar brengt.