Politiek

Dit zijn de elf slechtste verzorgingstehuizen van Nederland

06-07-2016 09:03

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) heeft dinsdagavond de lijst bekendgemaakt van de verpleeghuisinstellingen die slecht presteren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden daar op aangedrongen. De Kamer wil nog deze week in debat met Van Rijn over de situatie.

De Lijst

1. Careyn

2. Evean Zorg Amsterdam

3. Stichting Amstelring Groep

4. Stichting Antroz antroposofische woonzorggroep

5. Stichting Beweging 3.0

6. Stichting Humanitas

7. Stichting IJsselheem Holding

8. Stichting Laurens

9. Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)

10. Stichting Zorggroep Florence

11. Zorggroep Groningen

Die van de moeder van staatssecretaris Van Rijn staat er tussen

De instelling Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) kwam vorig jaar in het nieuws toen de vader van Van Rijn zich beklaagde over de tekortschietende zorg voor zijn dementerende echtgenote op een van de locaties. De staatssecretaris stelde later dat de organisatie het voorval goed had opgepakt en de zorg was verbeterd.

Dat deze instellingen vaak niet aan de normen voldoen, betekent overigens niet dat alle verpleeghuizen die onder zo’n instelling vallen onder de maat presteren. De kwaliteit en veiligheid van zorg kan bij de ene locatie op orde zijn, terwijl een andere locatie van dezelfde aanbieder flinke tekortkomingen heeft, aldus de inspectie. De rapporten van de inspectiebezoeken van de IGZ zijn al eerder gepubliceerd.

VVD-Kamerlid Sjoerd Potters: “Het is goed dat we nu eindelijk weten in welke verpleeghuizen het beter moet. Ik wil dat voor het einde van de zomer in ieder geval de veiligheid in alle verpleeghuizen op orde is. Want het is toch je ergste nachtmerrie als je vader of moeder bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen krijgt toegediend.”

Evean Zorg ontkent en is ‘verbijsterd’

Evean Zorg Amsterdam is verbaasd over de kwalificatie ‘slecht’ op de lijst van 150 verpleeghuisinstellingen. Een woordvoerster zegt dat uit het inspectierapport niet is gebleken dat de instelling het zo slecht zou doen. Op de lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staat Evean Zorg Amsterdam wel genoteerd als één van de slechtste verpleeghuizen in Nederland. Dat betekent dat de IGZ er gesprekken gaat voeren en meerdere onaangekondigde bezoeken gaat brengen.

In een schriftelijke reactie schrijft een woordvoerster dat Evean één van deze 82 verpleeghuizen is waarin de IGZ het vertrouwen heeft dat verbeteracties worden doorgezet. “Daarmee valt Evean niet onder de instellingen die na oktober 2015 als risico worden gezien en nogmaals worden bezocht. Deze informatie is ook terug te vinden in het rapport van IGZ zelf”, aldus de woordvoerster.

Careyn in Schiedam erkent op de lijst te staan. De IGZ bezocht vorig jaar vier Careyn-locaties: De Ark, Tamarinde, Plantage en Grootenhoek. De organisatie wijst erop dat Careyn niet onder verscherpt toezicht staat en het bezig is met een ‘omvangrijk veranderprogramma’ dat nog niet is afgerond.

TPO/ANP