Buitenland

Duitsland maakt bestraffen van verkrachting eenvoudiger

07-07-2016 15:15

Duitsland maakt het bestraffen van onder meer verkrachting eenvoudiger. De Bondsdag stemde donderdag in met aanpassing van de wet waarmee bijvoorbeeld verkrachting een veel ruimer begrip wordt dan nu in de wet is vastgelegd. Ook seksuele misdrijven gepleegd door groepen worden met de nieuwe regels eenvoudiger te vervolgen.

Sneller uitzetten

De wet voorziet verder in het sneller uitzetten van buitenlandse plegers van seksuele misdrijven. Dit onderdeel van de wet is een voortvloeisel van de seksuele misdrijven die bendes van vaak Noord-Afrikaanse jonge mannen oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen tegen vrouwen hebben gepleegd in Duitsland. Twee mannen staan daar donderdag in Keulen voor terecht.

Aanranding wordt straks in de wet al strafbaar met twee jaar cel voor iemand die deel uitmaakt van groep die aanrandingen pleegde, zonder dat die zelf iemand aanrandde.

Voor strafvervolging van verkrachting moet momenteel duidelijk sprake zijn van dwang of dreiging met geweld of van een volkomen hulpeloos slachtoffer. In de nieuwe regels is het niet instemmen van een partij genoeg voor vervolging van de ander. De aangifte kan dan worden gedaan als de verdachte de geuite wens van zijn slachtoffer niet heeft geĆ«erbiedigd, ook als de ‘partner’ zich fysiek niet verzette.

Nee betekent nee

De voorstanders stellen dat ze hiermee de slogan “nee betekent nee” in de wet verankeren. Het is een slogan tegen seksueel geweld. Critici vrezen dat mensen die zonder kwaad in de zin seks hadden, achteraf worden vervolgd als misdadiger en achtervolgd met schadeclaims en door reputatieschade, terwijl niets erop leek te wijzen dat ze zich ergens schuldig aan maakten. De bewijslast blijft weliswaar bij het slachtoffer.

(ANP)