Buitenland

Schutters doden 5 politiemannen tijdens protest tegen politiegeweld in Dallas

08-07-2016 09:04

Tijdens een demonstratie tegen politiegeweld in de Amerikaanse stad Dallas is de politie donderdag zelf doelwit geworden van dodelijk geweld. Volgens de laatste berichten werden 10 agenten neergeschoten, vier van hen overleden, een vijfde dode werd later gemeld door de politie van Dallas. Een 11e gewonde viel later bij een later vuurgevecht met een verdachte, ook een burger zou gewond zijn geraakt. Vermoedelijk hebben twee scherpschutters vanaf hoge gebouwen op de politie geschoten. De politie zou vermoedelijke daders inmiddels omsingeld hebben.

Update 10:02: Volgens KTVT is er een vrouwelijke verdachte opgepakt en twee mannelijke. Een derde persoon zou zich hebben verschanst in een gebouw en aldaar zelfmoord hebben gepleegd.

Update 9:41: De verdachte die zich in een parkeergarage heeft verschanst na de fatale schietpartij in de Texaanse stad Dallas is uitgeschakeld, meldt nieuwszender CNBC. Hij zou zichzelf hebben doodgeschoten. Bij de stand-off zijn geen agenten gewond geraakt.

‘Je zag ze gewoon neervallen’

Een ooggetuige verklaart dat er niemand anders dan agenten neergeschoten leek te worden, “Ik zag agenten neergeschoten worden, gewoon midden op straat”. “We renden weg, en er bleef maar geschoten worden, we weten niet waarvandaan”. Een ander verklaart, “Ze [de agenten] patrouilleerden daar gewoon, en ineens zag je ze gewoon neervallen”.

Update 9:14 De politie in Dallas heeft inmiddels laten weten dat er een vijfde dode agent is.

https://www.youtube.com/watch?v=-23nlUpUte0

Klopjacht op verdachten, parkeergarage omsingeld

Beelden laten zien hoe demonstranten na de eerste schoten een veilig heenkomen proberen te zoeken. De jacht op de verdachten, die zich dus buiten de demonstratie op een dak zouden hebben bevonden, werd direct ingezet. Bij een vuurgevecht werd nog één agent neergeschoten.

Paniek na eerste schoten

Er zouden al drie verdachten in hechtenis zijn genomen, dat meldt CNN. De politie in Dallas heeft nu een parkeergarage omsingeld waar een verdachte van de beschieting van het doodschieten van vier agenten donderdagavond zich heeft verschanst. De politie en de verdachte hebben schoten uitgewisseld, meldt de lokale nieuwszender CBS 11.

“Het einde is nabij”, zou de schutter de politie hebben medegedeeld. Hij zou beweren meerdere explosieven te hebben verborgen.

https://youtu.be/jHVwT2bkYtE

Schutters beschieten agenten tijdens verder vreedzame demonstratie

De betoging in de stad in Texas was georganiseerd naar aanleiding van de schietpartijen in Minnesota en Louisiana, waar deze week zwarte mannen door de politie werden doodgeschoten. Op meerdere plaatsen in Amerika waren protesten. Totdat de schoten klonken verliep de betoging in Dallas volgens lokale media zonder problemen.

Minstens twee andere beschoten agenten verkeren in kritieke toestand. Een grote politiemacht is in het centrum van de stad in Texas op zoek naar de daders. Agenten lopen met getrokken wapens en schilden rond. Burgers kregen de oproep zich uit de voeten te maken.

Op amateurbeelden was geen schutter te zien, maar wel duidelijk te horen dat knallen elkaar snel opvolgden. Mogelijk is geschoten met een automatisch wapen. De politie heeft een foto getoond van een man die met een geweer rondliep, maar de broer van die man stelt dat hij daar gewoon legaal mee rondliep en niets met de moord op de agenten te maken heeft. “Hij heeft het wapen afgegeven aan een agent nadat de schoten waren gelost”, aldus de broer tegen tv-zender CBS 11.


Protest zelf verliep vreedzaam

De eerste foto’s en namen van slachtoffers komen naar buiten

Patrick Martinez

Brent Thompson

(TPO/ANP)