Buitenland

Zeker 9 doden bij zelfmoordaanslag Nigeria

08-07-2016 17:17

Een zelfmoordaanslag op een moskee in het noordoosten van Nigeria heeft vandaag aan ten minste negen mensen het leven gekost. Dat meldt een bron bij het Nigeriaanse leger. De aanslag in de stad Damboa werd gepleegd tijdens het vroege ochtendgebed.

Aanslagen in Nigeria

Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist, maar aanslagen in Borno, de deelstaat waarin Damboa is gelegen, zijn vaak het werk van Islamistische terreurbeweging Boko Haram. Moskeeën zijn daarbij, naast andere drukke plaatsen, geen zeldzaam doelwit. In maart vonden 22 mensen de dood bij een zelfmoordaanslag op een moskee, ook in de provincie Borno.

De terreurorganisatie gebruikt vaak vrouwen en jongeren voor zelfmoordaanslagen, die zouden minder argwaan wekken. Daarnaast worden raids uitgevoerd op dorpen, waarbij willekeurig slachtoffers gemaakt worden, en vee wordt gestolen.

Terreurbeweging Boko Haram

Ondanks positieve geluiden van de Nigeriaanse regering, eind vorig jaar, is de strijd tegen de terroristen van Boko Haram nog niet gestreden. Dat komt het land ook op kritiek van buurlanden te staan. Boko Haram probeert sinds zeven jaar de macht te grijpen in het noorden van het Afrikaanse land om er een islamitische staat te stichten. De groepering noemt zich inmiddels ‘ISIS West-Afrika’ en slaat nog geregeld bloedig terug tegen de Nigeriaanse regering, en pleegt ook aanslagen in de omringende landen.

(TPO/ANP)