Achtergrond

Dit is het rode baantjesnetwerk waar Lodewijk Asscher (PvdA) zijn opdrachten aan geeft

27-07-2016 17:49

Heel fijn, dat bericht over Rogier den Uyl die zo’n mooie opdracht van partijgenoot Lodewijk Asscher heeft gekregen. Het ging namelijk tamelijk beroerd met de jongste zoon van de beroemde Joop den Uyl, of althans met diens bedrijf RadarAdvies. Als gevolg van bezuinigingsbeleid door de overheid moest Radar in 2015 de helft van het personeel ontslaan. “En daar sta je dan als bevlogen socialist aan de top van een organisatie die de intentie heeft de prestaties van de overheden en non profit organisaties te verbeteren en innovatieve oplossingen te bedenken voor sociale vraagstukken”, vertrouwde  Rogier den Uyl vorig jaar juli het blad Veluweland toe.

Zelf had Rogier vanwege de uitblijvende opdrachten besloten de politiek in te gaan. Maar zijn gooi naar een raadszetel  in de gemeente Epe liep op een mislukking uit. “Ik trok me dat heel erg aan.”
Een dag na de (verloren) verkiezingen heeft Rogier de handdoek in de ring gegooid. “Er zijn mensen die nog altijd denken dat er ooit een tweede kabinet Den Uyl komt, maar dan in ieder geval niet via mij.”

Minicamping

Er resteerde Den Uyl dus niet veel méér dan Minicamping Uylkenshof te Emst. Te midden van de Veluwerust verhuurt Rogier namelijk samen met zijn vrouw Yolanda zes luxe safaritenten en twee bed and breakfast-huizen. “Mensen gaan vaker maar korter op vakantie. Daar haken we op in.”

Maar nu is RadarAdvies dus gelukkig weer een beetje opgekrabbeld.

Omar Ramadan

Wij veronderstellen dat Den Uyl de opdracht ‘hoe ver rijkt de lange arm van Ankara’ niet zelf gaat uitvoeren. Voor zover wij konden nagaan heeft hij daar namelijk de ballen verstand van (excuses le mot). De opdracht zal waarschijnlijk wel worden uitgevoerd door Omar Ramadan, die ook bij RadarAdvies werkt.

Of Omar wel heel veel van de lange arm van Turkije weet? Hij heeft in elk geval zijn naam mee (hij heeft een Egyptische vader) én hij heeft een heel degelijke PvdA-achtergrond. Omar was lid van het partijbestuur en voorzitter van de Jonge Socialisten.

‘Preventiekoning’

Het Parool noemde Omar de ‘preventiekoning van Nederland’ (28 november 2015), want hij is ook directeur van RAN (Radicalisation Awareness Network), betaald door de EU. Omar adviseert (semi-)overheden bij de aanpak van radicalisering. Ook is hij aanhanger van de zieligheidstheorie: “Een vader die het gezin heeft verlaten, een moeder die is overleden (…) Ik wil het niet te soft maken, maar als je een warm nest ontbeert is het heel prettig als de broeders en zusters om je heen gaan staan en antwoorden blijken te hebben op alle vragen van het leven.”
Hij is er trouwens ook van overtuigd dat de “schooljuf een terreuraanslag kan voorkomen”. Hier, nog een leuke ingezonden brief van Ramadan naar het Parool destijds waarin hij zijn opvatting over ‘democratie’ uit de doeken doet.

Verfrissend, zo’n positief ingesteld jongmens. Maar of het onderzoek naar de lange arm van Erdogan met zo’n houding veel zal opleveren? Wij vragen het ons af.

Het grote rode netwerk

Moet dat onderzoek trouwens veel opleveren? Asscher heeft de boel natuurlijk niet voor niets al een jaar getraineerd. De PvdA is doodsbenauwd voor tweespalt en kiezersverlies onder haar Turkse achterban. Dus beter staan er, alsjeblieft, geen wilde dingen in dat rapport straks.

Maar met een beetje goede wil moet dat wel lukken. RadarAdvies is tenslotte min of meer een mantelorganisatie van de PvdA. GeenStijl heeft nog niet zo lang geleden uitgezocht wie van de PvdA daar allemaal aan verbonden zijn: Felix Rottenberg, Bert Otten, Eric Leupe, Emine Bozkurt, de al eerder genoemde Rogier den Uyl en Omar Ramadan dus.

Eén grote gezellige rode familie is het daar bij RadarAdvies. Geniet van jullie network old boys!

 

Lees ook: Lodewijk Asscher (PvdA) laat banden NL – Turkije onderzoeken door zoon Joop den Uyl (PvdA)

Lees ook: Puurbloed PvdA-club achter EU Onderwijsmanifest tegen islamitische radicalisering