Binnenland

40 procent Nederlanders heeft liever waarheidsontwijkende wegkijkmedia

02-08-2016 18:08

Vier op de tien (39 procent) leden van het Opiniepanel vinden dat de media minder aandacht zouden moeten besteden aan aanslagen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 23.500 mensen. Ze vrezen vooral dat het steeds maar tonen van beelden kopieergedrag in de hand werkt. Bovendien denken ze dat er uit sensatiezucht vermoedens en geruchten verspreid worden als waarheid.

De helft (51 procent) vindt niet dat de media nu teveel aandacht besteden aan aanslagen.

Verdeeldheid over tonen terroristen

Sommige Franse media tonen geen van foto’s van terroristen meer. Ze willen op die manier ‘verheerlijking’ tegengaan. Over de vraag hoe de Nederlandse media met dergelijke beelden moeten omgaan, zijn de deelnemers verdeeld. Ruim vier op de tien (42 procent) vinden dat ook Nederlandse media moeten stoppen met het tonen van beelden van aanslagplegers. Zij vinden dat er geen podium gegeven moet worden aan terroristen. Bovendien vrezen ze dat beelden van terroristen de angst voor een aanslag hier aanwakkeren. Een even grote groep (43 procent) vindt dat beelden van aanslagplegers juist wél getoond moeten worden. Zij vinden dat anonimiteit niet past bij mensen die zulke erge dingen doen.

‘Beetje gewoon geworden’

Eén op de tien (9 procent) volgt vanwege de aanslagen het nieuws minder dan anders. Ze doen dat uit zelfbescherming, omdat ze angstig of ongelukkig worden van het kijken naar het nieuws. Bijna driekwart (72 procent) heeft het mediagedrag niet aangepast, maar velen van hen zeggen wel dat nieuws over aanslagen steeds minder indruk maakt: “Ik merk al dat aanslagen zoals die van vorige week niet echt meer mijn aandacht trekken. Het is erg om te zeggen, maar het wordt een beetje gewoon.”
17 Procent is juist méér nieuws gaan kijken, zij willen alles volgen.

Veiligheidsgevoel afgenomen

Het gevoel van veiligheid is afgenomen na de aanslagen van de afgelopen weken. 48 Procent zegt zich iets minder veilig te voelen in Nederland door de gebeurtenissen van afgelopen week. Voor de helft (50 procent) maakt het niet uit. Deze aanslagen hebben daarmee een vergelijkbare impact op het veiligheidsgevoel van mensen dan de aanslagen eerder dit jaar en in 2015: na de aanslagen in Parijs en Brussel zeiden respectievelijk 54 en 51 procent zich minder veilig te voelen.