Buitenland

Sommige studenten in Texas mogen ‘verborgen’ vuurwapen mee naar college nemen

02-08-2016 12:11

Sinds maandag is het voor sommige studenten in Texas toegestaan om een ‘verborgen’ vuurwapen mee te nemen naar de universiteitscampus of collegezaal. Dankzij een nieuwe staatswet in Texas hebben mensen van 21 jaar en ouder, die in het bezit zijn van een vergunning om een ‘concealed handgun‘ (een niet zichtbaar gedragen vuurwapen) te dragen nu ook het recht dit vuurwapen bij zich te dragen op de terreinen van de universiteit. Alleen plekken als sportvelden en laboratoria blijven verboden voor verborgen vuurwapens. De wet is nog niet geldig op privé-universiteiten in Texas. Daar wordt de wet pas over een jaar van kracht.

Het is in Texas sinds 1995 sowieso al toegestaan voor vergunninghouders van concealed handguns om hun wapen (verborgen) te dragen op wegen, trottoirs en parkeerplaatsen van de universiteit.

Voorstanders, tegenstanders

De voorstanders van de wet zeggen dat het juist veiliger is als mensen hun vuurwapen overal mee naartoe kunnen nemen. Een massaslachting is, volgens de voorstanders, eerder te voorkomen als er op tijd kan worden teruggeschoten.

Maar tegenstanders vrezen dat vuurwapens in handen van jongeren juist sneller tot bloedvergieten leidt. In het verleden waren het vaker ‘verwarde’ jongemannen in de studentenleeftijd die besloten anderen dood te schieten.

1 procent

De nieuwe wet is onlangs goedgekeurd door de republikeinse gouverneur Gregg Abbot, ondanks pogingen van het universiteitsbestuur zelf de wet tegen te houden. De universiteit is eigendom van de staat, waardoor staatswetten daar boven de regels van de universiteit zelf gaan, al kan de universiteit wel enige aanpassingen doorvoeren, zoals bepaalde zones ‘gunfree’ maken.

Overigens verwacht de Universiteit van Texas niet dat veel studenten nu hun wapen zullen meenemen. Waarschijnlijk voldoet slechts één procent van de studenten (totaal: 215.000 studenten) aan de juiste vereisten (21 jaar of ouder, vergunning voor verborgen vuurwapen), zo schat de universiteit in.

Texas is nu de achtste staat in de Verenigde Staten waar studenten met vergunning voor concealed handgun hun wapen mee naar college kunnen nemen.