Binnenland

GroenLinks-gemeenteraadslid Ilhan Tekir speelt clichébingo, is dol op Erdogan

11-08-2016 10:51

Kijk eens aan. De ongemakkelijke spagaat die je wist dat ging komen is eindelijk hier. Het allochtonenknuffelen en het uitverkopen van Westerse normen en waarden komt eliteracistenpartij GroenLinks in de kont bijten. Superassertieve diversiteitsbeleid-meelifter Ilhan Tekir, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Gorinchem, brengt de partij ernstig in de verlegenheid met een paar slachtofferquotes die hij op zijn MinderhedenBingokaart aantrof (gratis bij je GroenLinks lidmaatschap, handig gelamineerd om hem, duurzaam, vaker te kunnen gebruiken!). Oh en met het uitspreken van zijn diepe liefde voor islamofascistische dictator Recep Tayyip Erdogan, u weet wel, die mijnheer die de GroenLinksstandpunten inzake mensenrechten, vrijheid en gelijkwaardigheid aan zo’n ronddraaiend spit heeft hangen en er bij wijze van ontbijt met een scherp mes reepjes afsnijdt, lekker op een broodje, ja alles erop extra sambal geen ui.

Tekir vindt dat het Westen veel te hardvochtig oordeelt over Erdogan. Mag er alsjeblieft wat meer aandacht zijn voor de ontzagwekkende prestaties die Erdogan heeft geleverd? Vooral op het gebied van gezondheidszorg is volgens Tekir de meeste vooruitgang geboekt. Goede medische hulp is nu in Turkije voor iedereen toegankelijk, zegt hij.

En snelwegen? Bouwde hij ook snelwegen?

We moeten Turkije langs een andere meetlat leggen, vindt Tekir.

Oh, dit is dan wel weer heel GroenLinks. Het eliteracisme van de lagere verwachtingen koesteren ten aanzien van de simpele Turkjes. Okee, puntje voor Tekir, gemeten langs de Arm-meetlat is die van Erdo heel, heel lang.

Volgens Tekir is discriminatie verantwoordelijk voor de verwijdering tussen Turkse Nederlanders en Nederland. De aantrekkingskracht van Turks nationalisme speelt misschien ook een rol, maar Tekir staat vooral stil bij discriminatie in de politiek en op de arbeidsmarkt. Hij zegt geregeld e-mails te ontvangen van Turks-Nederlandse jongeren die niet aan een stageplaats kunnen komen.

Pakt u de Bingokaarten erbij? ‘Discriminatie’ is gevallen, ‘stageplaats’ ook. We kijken even naar de jury…ja, ‘slachtofferrol’ mag u ook doorstrepen.

Commentaren in de media waarin deze jongeren slecht geïntegreerd worden genoemd omdat ze tegen een coup protesteren, maken de zaak er alleen erger op. Nederland duwt deze jongeren van zich af, zegt Tekir.

Ehm. Turkse jongeren die met Turkse vlaggen de Turkse staat toejuichen, zich Turks noemen en Erdogan als hun president zien, DIE Turkse jongeren bedoel je? En Nederland duwt deze TurboTurkse TurkTurken van zich af? Ja? Echt? Nederland is hier de afduwer? Okee… Dat klinkt een beetje als bij iemand thuis in de hoek van de salon pissen en dan klagen dat je geeneens wordt uitgenodigd om te blijven eten.

Natuurlijk reikt de lange arm van Turkije tot in Nederland, zegt Tekir. Maar waarom wordt daar toch telkens een probleem van gemaakt?

Afgezien van de door Ankara in stand gehouden parallelle samenleving, de bedreigingen en mishandelingen en brandstichtingen door Nederturken onderling, de hier opererende moskeevereniging die Turkse ambtenaren als imam uitzendt, de nationalistische manifestaties met Grijze Wolven-aanhangers, de anti-Armeense betogingen waar de Turkse overheid bussen voor beschikbaar stelt, DENK en wat losse eerwraakjes hier en daar, hm, nee, GEEN idee waarom dat een probleem is eigenlijk.

Ze hebben het recht een diepe betrokkenheid te voelen bij Turkije, en ze hebben het recht openlijk blijk te geven van hun steun voor de democratisch verkozen president Erdogan, daar is niks kwalijks aan.

Ja hoor, dat recht hebben ze. Wij hebben vrijheid van meningsuiting. Wij wél. Maar dan mogen wij ze achterlijke, niet geïntegreerde, Westerse waarden ondermijnende fanaten vinden. Daar is heel wat kwalijks aan, wie openlijk kritiek heeft op Erdogan zal namelijk door zijn Nederlandse achterban bedreigd en uitgescholden worden. Maargoed, vandaag is er reden tot vrolijkheid: dit juweeltje heeft zich bij GroenLinks ingevreten en er is maar één ding dat wij leuker vinden dan een domme Turksnationalist die zich voor schut zet in de media en dat is een domme Turksnationalist die zich voor schut zet in de media namens GroenLinks.

Poten op het bureau, ayran en döner erbij, en kijk de EcoDeugers eens wriemelen. Multicultuur, jongens, alstublieft. Geniet er van.

Update: reactie GroenLinks fractievoorzitter Amsterdam

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam, neemt op Twitter in scherpe bewoordingen afstand van Ilhan Tekir en verwijt Volkskrantjournalist Hassan Bahara dat hij niet scherper doorvroeg.