Buitenland

Serie bomaanslagen Thailand: 2 doden, tientallen gewonden, nog niet opgeëist

12-08-2016 09:58

De reeks bomaanslagen die het zuiden van Thailand vrijdag heeft opgeschrikt, is niet het werk van een internationale terreurgroep als Islamitische Staat. De Thaise politie gaat ervan uit dat “lokale saboteurs” de hand hadden in de ontploffing van explosieven op het eiland Phuket, in de provincie Surat Thani en in de stad Hua Hin.

De politie sluit niet uit dat rebellen uit het overwegend islamitische zuiden van het land achter de aanslagen zitten, maar heeft hun betrokkenheid nog niet kunnen vaststellen. Premier Prayut Chan-o-cha ziet in de explosies “een poging wanorde en verwarring te zaaien”, meldt de Bangkok Post. De beschuldigende vingers wijzen in Thailand dan al gauw naar de belangrijkste oppositiebeweging van het land, de aanhang van oud-premier Thaksin, maar het is volgens de Thaise krant onwaarschijnlijk dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

Doden en gewonden

De politie heeft nog geen rechtstreeks verband ontdekt tussen de explosies in de drie toeristische trekpleisters. Wel zijn alle bommen waarschijnlijk op dezelfde manier tot ontploffing gebracht, namelijk met een mobiele telefoon. Bij de nieuwe aanslagen van vrijdag zouden een dode en tientallen gewonden zijn gevallen. In Surat Thani kwam volgens de Bangkok Post zeker een persoon om het leven. Ten minste drie omstanders raakten gewond.

Ook in Hua Hin vielen drie gewonden. Donderdag kwam in die stad al een Thaise verkoopster om het leven en raakten zeker 21 mensen gewond. Op vakantie-eiland Phuket gingen vrijdag volgens de politie twee kleine bommen af. Daar zou alleen een taxichauffeur gewond zijn geraakt. Vier Nederlanders zijn gewond geraakt door de bomaanslag in de Thaise kustplaats Hua Hin van donderdagavond. Het gaat om drie vrouwen, van wie er twee (23 en 49 jaar oud) ernstig gewond zijn. Een 18-jarige vrouw raakte lichtgewond maar ligt wel in het ziekenhuis. Een 72-jarige man heeft zich laten behandelen en kon het ziekenhuis weer verlaten.

“Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun dierbaren”, zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. “De Nederlandse ambassade doet er alles aan om de Nederlandse betrokkenen te helpen en steun te bieden.” De minister veroordeelt de bomaanslagen in Thailand “ten zeerste”. De Nederlandse ambassadeur Karel Hartogh is inmiddels in Hua Hin.

Ook zouden er volgens the Guardian niet twee, maar vier doden te betreuren zijn.

(ANP)