Politiek

59,3 procent Nederlanders zou nu niet voor Nexit stemmen, slechts 25 procent voor Nexit

05-09-2016 16:57

Als er nu een referendum over het uit de EU treden van Nederland (Nexit) zou worden gehouden, zou een meerderheid van de Nederlanders tegen een vertrek uit de EU stemmen. Een kleine minderheid van slechts 25 procent zou voor de Nexit stemmen. Dit blijkt uit een online opinieonderzoek dat door de Europarlementfractie ADDE is gehouden onder 1008 respondenten in Nederland. In de Europese fractie ADDE zitten onder andere de EU-kritische partijen VNL en Ukip.

Slechts 38,6 procent van de Nederlanders zou überhaupt gaan stemmen als er nu een Nexit-referendum zou zijn. Wel zegt bijna 50 procent dat de nationale parlementen te veel macht hebben weggegeven aan de EU.

Een grote meerderheid van meer dan 73 procent vindt niet dat Turkije lid mag worden van de EU. 75 procent zegt tegen te gaan stemmen als er een referendum zou zijn over het lidmaatschap van Turkije bij de EU.

Meer dan 48 procent van de Nederlanders denkt dat het grootste veiligheidsrisico voor de EU afkomstig is van islamitisch fundamentalisme.

Het hele rapport is hier te downloaden (PDF).