Binnenland

Eerste arrestatie om Turkse spanningen in Nederland

05-09-2016 10:20

De politie laat weten aan ANP dat zij de eerste arrestatie in Nederland hebben verricht die verband houdt met de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap na de coup tegen president Erdogan in juli.

Dat gebeurde in Rotterdam. De politie verwacht meerdere aanhoudingen te doen.

Het gaat volgens de politie om een Rotterdammer (42) die wordt verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling na de mislukte staatsgreep in Turkije. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de couppoging. Bij de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie zijn inmiddels ruim 80 aangiften bekend.

Erdogan en zijn AK-Partij beschuldigen de geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers van terreur en landverraad. Het is sindsdien onrustig onder NederTurken: er zijn Turkse kliklijnen om Gülenisten aan te geven, er was sprake van mishandeling en brandstichting, Turkse scholen raakten betrokken in de strijd en mensen werden geïntimideerd en geboycott.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn er in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. “Er speelt van alles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot”, vertelt Peter Slort aan het ANP. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van deze spanningen.

(ANP/TPO)