Politiek

Hennis-in-Chief onderzoekt inzet commando’s als steun in Iraakse strijd tegen ISIS

09-09-2016 16:02

Nederlandse commando’s moeten Iraakse speciale eenheden vlak achter het front gaan helpen in de strijd tegen terreurgroep IS. Het kabinet wil dit samen met de Belgen gaan doen, zei minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD)Deze zogenoemde advice and assist teams moeten net achter het strijdtoneel de Iraakse officieren adviseren die de gevechten met ISIS aansturen, aldus Hennis. Andere landen doen dit al. “We gaan echt naar een andere soort van training en adviseren dan we nu doen”, aldus Hennis.

Nederlandse commando ‘s trainen al sinds begin 2015 Iraakse special forces. Dat gebeurt echter op een basis even buiten de hoofdstad Bagdad. De Irakezen hebben veel grond op ISIS veroverd en er is nu behoefte aan een andere vorm van hulp, aldus de minister. De ministerraad stemde in met verlenging van de missie tot eind 2017.

Training peshmerga’s

In het noorden geven Nederlandse militairen overigens basistrainingen aan Koerdische strijders (peshmerga’s). Daar zijn ook mobiele teams actief die nabij het front peshmerga’s trainen. In Irak zijn ongeveer 150 Nederlandse militairen aanwezig. Ook gaat een Nederlands tankervliegtuig richting het Midden-Oosten. Die gaat gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie tegen ISIS van brandstof voorzien.

De Rotterdam naar de kust van Libiƫ

Het kabinet stemde ook in met het sturen van het marineschip Zr. Ms. Rotterdam naar de kust van Libiƫ. Op het transportschip zal de Libische kustwacht worden getraind in het kader van EU-missie Sophia. De kustwacht moet verbeterd worden om de migrantenstromen naar Europa tegen te gaan.

Ook kwam er het groene licht voor het sturen van een kleine militaire eenheid naar Litouwen. Binnenkort zullen ook de missies in Mali en Afghanistan worden verlengd.

ANP