Regio

Supermarkt Zaandam beklad met hakenkruis en racistische leus

11-09-2016 12:06

De Vomar-supermarkt in de pittoreske wijk Poelenburg te Zaandam is in de nacht van zaterdag op zondag beklad met een hakenkruis en de tekst: ‘Wat jullie wijk, ons land’. De tekst en swastika zijn inmiddels verwijderd, meldt RTV Noord-Holland.

De Vomar in kwestie is ook de hangplek van de nu beroemde Zaans/Turkse terreurjongeren die, al vloggend, de buurt in een ijzeren greep houden. De jongeren werden beroemd nadat hun terreur landelijke aandacht kreeg en de ‘jongeren’ (voor Trouw-lezers: ‘Boefjes’) zelf als dank voor alle terreur een podium kregen bij een NPO-televisieprogramma.

In dat televisieprogramma vertelden de ‘jongeren’ dat ze helemaal niets verkeerd doen en dat als ze wat verkeerd doen het de schuld is van de gemeente omdat die hun geen buurthuis wil geven.

De gemeente Zaanstad heeft eerder laten weten de ‘jongeren’ keihard aan te gaan pakken door ‘met ze in gesprek te blijven’.

Volgens minister Ard van der Steur (VVD) was het ook een beetje de schuld van de media die het ‘niet groter moeten maken dan het is’ maar volgens premier Rutte (eveneens VVD) zijn de ‘jongeren’ “tuig van de richel“.