Regio

Slechts drie jaar cel voor snelwegmoordenaar A2

12-09-2016 13:54

De rechtbank in Utrecht heeft de 46-jarige Neil van der L. veroordeeld tot slechts drie jaar cel wegens het met 237 kilometer per uur en onder invloed van drugs inrijden op een medeweggebruiker op de A2 zonder ook maar gas terug te nemen. Hierdoor kwam een vader van een gezin om het leven en raakten twee kinderen zwaargewond, en blijvend invalide.

Het OM had eerder acht jaar cel geëist.

Volgen de rechters is er ‘geen sprake van doodslag, maar van grove schuld’, waardoor de straf fors lager uitvalt.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij onder invloed van speed is gaan rijden. Hij had kunnen weten dat dit verkeerd kon aflopen. Door zijn “grove schuld” is de vader van drie jonge kinderen en de man van hun moeder weggenomen, aldus de rechters. Hoewel hij “oprechte spijt” heeft betuigd valt dat in het niet bij het leed dat hij de slachtoffers en nabestaanden heeft aangericht. Zijn spijtbetuiging is daarom dan ook niet strafverminderend, benadrukte de rechtbank.

De nabestaanden reageerden boos en teleurgesteld. Volgens de rechtbankverslaggever van het AD werd er ‘een kinderleven is dus 3 jaar waard’ en ‘dat hij mag branden in de hel’ geroepen.