Politiek

Mark Rutte (VVD) heeft ‘enorme ambities’ met de EU

16-09-2016 10:45

Premier Mark Rutte heeft “enorme ambities” om de EU-top in Bratislava tot een succes te maken . Maar het lijkt hem nu reëel vooral de economische samenwerking te verdiepen en nieuwe ongecontroleerde migratiestromen te voorkomen. “Laten we op die twee punten eindelijk voortgang boeken. Daar hebben alle landen belang bij. Dat is wat iedereen van ons verwacht.”

Dat zei Rutte vrijdag in de Slowaakse hoofdstad Bratislava voor aanvang van de top van EU-regeringsleiders over de toekomst van de Europese samenwerking zonder het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland is het van belang dat de schade van het vertrek van “de Britse huifkar” zo min mogelijk is, qua economie en veiligheid, zei Rutte.

Europa moet relevant zijn in het dagelijks leven van mensen die zich zorgen maken over terrorisme en vluchtelingen, vervolgde de premier. “Doordat je samenwerkt ben je beschermd. We kunnen nu echt afspreken de gezamenlijke grenzen eindelijk op een goede manier te borgen. Waarbij afspraak ook afspraak is en besluiten moeten worden uitgevoerd.”

Rutte wil dat meer werk wordt gemaakt van terugkeer naar Turkije van mensen die geen recht op bescherming hebben. Hij brak verder een lans voor meer integratie van de Europese diensteneconomie en de kapitaal- en energiemarkt. Hij tekende daarbij aan dat “uitbuiting van personeel”, moet worden voorkomen.

De bijeenkomst is een eerste aanzet tot een toekomstvisie op de EU. EU-president Donald Tusk heeft de overtuiging dat alle leiders de “crisis” willen aangrijpen om het Europese project weer op gang te krijgen. “We zijn niet naar Bratislava gekomen om elkaar te troosten of de echte uitdagingen te ontkennen. Het enige dat zin heeft is een nuchtere en brutaal eerlijke analyse van de situatie te maken.”

Anp