Binnenland

‘Angstcultuur heerst bij defensie: intimidatie, machtsmisbruik, wantrouwen’

19-09-2016 13:40

Er heerst een angstcultuur bij diverse onderdelen van defensie en binnen het Ministerie van Defensie zelf. Er zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en wederzijds wantrouwen. Er zouden medische dossiers worden vervalst om mensen makkelijker te kunnen ontslaan, beroepsgeheim wordt geschonden en verantwoordelijken van overtredingen worden weggepromoveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Follow The Money (FTM).

Ook blijkt uit het onderzoek dat de Tweede Kamer door de minister van Defensie (VVD) verkeerd is voorgelicht of dat op zijn minst de schijn van selectieve beantwoording van vragen is gewekt.

Advocaat Sebas Diekstra laat aan FTM onder andere weten: “‘Kritische geluiden van individuele militairen worden vaak niet zomaar geaccepteerd. Leidinggevenden worden ingezet om de boel onder druk te zetten. In een aantal gevallen is zelfs de MIVD ingezet om onderzoek te doen naar iemand die zich in het openbaar kritisch heeft geuit. Inzet van de inlichtingendienst om de eigen militairen de mond te snoeren is niets minder dan machtsmisbruik, met het kennelijke doel om de militair in kwestie bang te maken.”

In een reactie laat Defensie weten zich niet te herkennen in het geschetste beeld. “Iedere klacht nemen we serieus. Uit cijfers die in het jaarverslag van Defensie staan, blijkt dat in de afgelopen jaren het aantal meldingen van medewerkers juist is toegenomen. Dat is een positieve ontwikkeling. We begrijpen ook dat kritiek uiten of kritiek ontvangen lastig is en het heeft daarom onze aandacht”, zo laat Defensie weten aan FTM.

 

Foto: minister van Defensie Jeanine H. (VVD).