Politiek

Oppositie over de Troonrede: ‘Efteling, WC-Eend en teveel gejuich’

20-09-2016 15:14

“Ik dacht dat ik in de Efteling zat, in plaats van in de Ridderzaal.” Zo reageerde PVV-leider Geert Wilders dinsdag op de troonrede. Volgens hem vertelt het kabinet daarin sprookjes, die niets met de werkelijkheid te maken hebben. “Ik denk dat die er totaal anders uitziet.” Volgens hem hebben ‘de mensen gezien dat het land is afgebroken’. Hij doelde hier onder meer op de veranderingen in de zorg en op de huurverhogingen. “De mensen zijn kaalgeplukt.” Ook wees hij naar de toestroom van asielzoekers: “We raken ons land bijna kwijt. Dat heeft dit kabinet gedaan.”

SP: WC-Eend verhaal

“Het een beetje een WC-eendverhaal: kijk eens hoe goed we het zelf gedaan hebben”, zegt SP-leider Emile Roemer over de troonrede.

Roemer denkt dat de meeste mensen zich er niet in hebben herkend. “Iedereen denkt: hoezo het gaat goed met de zorg, ik kan de rekeningen niet meer betalen. En de tweedeling van de samenleving, daarover is nauwelijks iets terug te horen in de troonrede. Dat is bijna gênant, als je ziet dat heel veel mensen die zorgen elke dag zien. De tweedeling tussen rijk en arm en tussen moslims en niet-moslims, niks of nauwelijks iets van in de troonrede. Dat kan eigenlijk echt niet.”

D66: Teveel gejuich

Alexander Pechtold van D66 is wel blij met het economisch herstel, maar ‘er zijn nog steeds hartstikke veel werklozen, twee keer zoveel als voor de crisis’. Hij vindt het dan wel prima dat het kabinet actie onderneemt om de koopkracht te repareren, maar waarom er dan van deze middelen een half miljard naar de werkende middenklasse gaat, begrijpt hij niet.

Helemaal boos is hij over een bezuiniging voor 200 miljoen op scholen. “D66 doet een keertje niet mee, en er wordt weer bezuinigd op scholen!”

GroenLinks: Borstklopperij

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks: “De koning heeft de troonrede mooi uitgesproken. Maar ik stoor me aan de borstklopperij van het kabinet. De overheidsfinanciën zijn op orde, maar de samenleving niet. De tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen nemen toe. De laagste inkomens zijn er bij dit kabinet het minst op vooruit gegaan. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Op het gebied van klimaatverandering presteren we belabberd. Kinderen in het onderwijs krijgen steeds minder kansen.”

VNL: Nederland is nog lang niet uit de crisis

Jan Roos, lijsttrekker van VoorNederland (VNL): “Nederland is nog lang niet uit de crisis. We zitten midden in een immigratiecrisis, een veiligheidscrisis, een integratiecrisis en een democratische crisis. Op 15 maart rekenen we af met de politieke correctheid en kiezen we voor Nederland.”

Lees ook

TPO – Troonrede 2016 – Henk Krol (50PLUS) gaat lós op Twitter

ANP