Weten & Tech

Yahoo bevestigt megahack: datalek van half miljard accounts

22-09-2016 21:18

Zoals eerder al vermoed werd heeft Yahoo vandaag bevestigd dat er data van vele honderden miljoenen gebruikers-accounts gestolen is. Yahoo heeft inmiddels bevestigd dat bij een aanval op haar systemen, in 2014, persoonlijke gegevens gestolen zijn van zeker een half miljard accounts. Inderdaad, 500 miljoen accounts zouden slachtoffer zijn geworden van een hack op het bedrijf dat op het punt staat overgenomen te worden. Dit aantal komt neer op de data van circa de helft van de gebruikers die Yahoo telt.

Zeer grote hack: 500 miljoen accounts

Geruchten over een data-lek deden al langer de ronde. De gegevens zoals namen, wachtwoorden, ‘geheime vragen’ en de antwoorden, telefoonnummers, geboortedata en mailadressen zouden (deels) al te koop zijn aangeboden. Een hacker die zich ‘Peace’ noemt bood eerder data van 200 miljoen gebruikers aan. Onder de ontvreemde gegevens zouden ook deels niet versleutelde beveiligingsvragen en antwoorden zijn.

Volgens Yahoo zijn zover bekend geen betaal- of bankgegevens ontvreemd. De potentiële slachtoffers zijn door Yahoo geïnformeerd, en de mogelijkheid de onbeveiligde ‘beveiligingsvragen’ te gebruiken bij deze Yahoo-accounts is geblokkeerd.

Eerder werd vermoed dat Yahoo zou een datadiefstal van gegevens van data behorende bij inderdaad 200 miljoen accounts zou gaan bevestigen. Dat blijkt nu dus zeker tweeënhalf keer zoveel te zijn.

Overname van Yahoo

Het is nog niet bekend welke gevolgen de grote hack heeft op de overname van Yahoo door telecomconcern Verizon. Met de overname van de internetactiviteiten en het vastgoed van Yahoo is een bedrag van ruim 4,8 miljard dollar gemoeid. Yahoo-CEO Marissa Mayer zal er veel aan gelegen zijn de deal af te ronden, nadat het niet lukte het in zwaar weer verkerende Yahoo een goede kant op te sturen.

(TPO/ANP)