Binnenland

Arbeidsdiscriminatie? – Gronings bedrijf Sellian weert studenten Vindicat

03-10-2016 16:40

Het Groningse marketingbureau Sellian gaat actief (oud)leden van studentenvereniging Vindicat weren bij sollicaties. Met het ‘geen-eikels-beleid’ wil directeur Goeran de Pater ‘voorkomen dat we het verkeerde DNA in huis halen’. Dat zei hij maandag tegen RTV Noord. Mede-eigenaar Ernst Wallinga schrijft in een blog dat ook ‘voormalig leden van vergelijkbare clubjes uit andere studentensteden erg weinig kans (maken) op een baan bij ons’. “Wij hebben vandaag officieel het “GEEN EIKELS” beleid vastgesteld. En hebben dat gelijk maar expliciet gemaakt: geen ex corpsballen.”

Arbeidsinspectie kan niet zeggen of er sprake is van arbeidsdiscriminatie

De Inspectie SZW van het ministerie van Sociale Zaken kan niet zeggen of er sprake is van arbeidsdiscriminatie. De Inspectie houdt zich volgens een woordvoerder tegenover TPO louter bezig met ‘discriminatie op de werkvloer’. Volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht discriminatie op de werkvloer zoveel mogelijk tegen te gaan. Van arbeidsdiscriminatie is sprake wanneer onderscheid wordt gemaakt op bijvoorbeeld afkomst, geslacht of politieke gezindheid. Over lidmaatschap van een studentenvereniging is niets vastgelegd.

Niek Peters van het Meldpunt Discriminatie Groningen zegt desgevraagd tegen TPO:

 

“Wij zijn wel gespecialiseerd in de wetgeving hieromtrent, maar het ligt ingewikkeld. De arbeidsmarkt is beschermd terrein volgens de algemene wet gelijke behandeling. Op basis van een aantal gronden mag je niet discrimineren: afkomst, geslacht, geaardheid, geloof et cetera. Maar lid zijn van een corps staat er niet tussen. Voor zover ik op basis van deze gegevens kan zeggen, de wet staat het toe dus juridisch mag dat. Of het kies is of niet, daar kun je over discussiëren, daar laat ik me verder niet over uit.”

 

VVD Groningen: Dit is overtrokken

Sabine Koebrugge, fractievoorzitter VVD Groningen, vindt de actie van het bedrijf ‘allemaal wat overtrokken’:

 

“Als het juridisch niet strafbaar is, is het is aan de ondernemer zelf of ze dat willen. Het is wel raar dat je op basis van één zaak zoveel mensen over een kam gaat scheren, daar moeten we mee oppassen. Het is ook niet aan de politiek, ondanks die oproep van minister Bussemaker dat oud-leden afstand moeten nemen. We weten nog niet eens precies wat er is gebeurd, laten we ontgroeningen en strafbare feiten wel van elkaar scheiden. Persoonlijk vind ik het allemaal wat overtrokken.”

 

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) riep onlangs CDA-leider Sybrand Buma op afstand te nemen van de recente problemen die spelen bij Vindicat.

Lees ook

Bert Brussen – Sellian in Groningen vindt discriminatie prima, bepaalde groepen zijn nou eenmaal minderwaardig