Vrouwen voelen zich onprettig bij openbaar borstvoeding geven, en terecht

03-10-2016 11:02

Bijna een derde van vrouwen voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden, zoals de sportclub, speeltuin, restaurant of café. Dat concludeert het Voedingscentrum op basis van eigen onderzoek onder 922 moeders.

De ondervraagde vrouwen zeggen het gevoel te hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, of vrezen dat anderen de borst kunnen zien. Ook een oncomfortabele voedhouding en negatieve reacties uit de omgeving worden vaak genoemd als reden om liever geen borstvoeding buitenshuis te geven. De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden. Daarna volgen musea en scholen. In zorginstellingen voelen vrouwen zich het minst bezwaard.

Twee derde van de ondervraagde moeders zijn in de leeftijd van dertig tot veertig jaar en een derde twintig tot dertig. Zo’n 84 procent van de respondenten gaf borstvoeding ten tijde van het onderzoek. Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat bijna de helft van de Nederlanders het niet normaal vindt dat vrouwen in het openbaar borstvoeding geven aan hun kind.
(ANP)

Beetje rekening houden met elkaar?

Gelukkig maar, dat er nog enige schroom bestaat inzake het wildlurken van baby’s bij de huidige generatie MoetKunnen-moekes. Want ook los van enige seksueel getinte tietenpreutsheid; het is een nogal onsmakelijk gedoe, dat borstvoeden. Kan gewoon lekker thuis. Tenzij moeders natuurlijk zo’n exponent is van de Prinsesje Nooitgenoeg-movement die het normaal vindt om zuigelingen mee te sleuren naar winkels, café’s, restaurants, festivals en wat dies meer zij, in plaats van te accepteren dat de keuze voor een kind ook enige onvrijheid met zich meebrengt. En dat de keuze voor borstvoeding een sterke fysieke afhankelijkheid tussen moeder en kind veroorzaakt.

Mocht er buitenshuis toch nood zijn aan het voederen van de baby, dan kan dit prima op discrete wijze op bijvoorbeeld het toilet. Wie meent in een winkel (!!!), horeca (!!!) of sportaccomodatie (!!!) te moeten voeden is niet goed wijs. In een speeltuin, een instelling gericht op kinderen waar weinig tot geen mensen met een afkeer van kinderen zich zullen begeven, is borstvoeding alweer een stuk normaler. Kortom, als vrouwen zich niet gedragen als militantmoekes die op de gekste tijden en plaatsen het recht opeisen om hun lurkende nageslacht op te dringen aan argeloze passanten, dan hoeft niemand zich te storen en hoeft geen zuigeling honger te lijden.