Marketing

Sloper van special snowflakes en safespaces spreekt in vanavond De Balie

10-10-2016 16:10

Update: dit was een aankondiging voor een avond in De Balie. Deze avond is reeds voorbij, dus het bericht is outdated.

 

 

“Lief sneeuwvlokje,

Ik weet dat je graag jezelf presenteert als rebels, als iemand die tegen de gevestigde orde aanschopt. Maar als er één ding opvalt aan jouw jeugdige rebellie is het haar stuitende gebrek aan opstandigheid. Met jouw campagnes – bedoeld om anderen het zwijgen op te leggen, om veiligheid boven vrijheid te stellen – vorm je in werkelijkheid geen enkele uitdaging voor de autoriteiten. Heb je niet gemerkt dat ze het allang eens zijn met al je vooroordelen? De reden waarom je zo succesvol bent om onverteerbare meningen te weren, is omdat je de buikspreker bent van de heersende opinie waartegen jij je denkt af te zetten. Je bent de suffe schoothond van de gevestigde orde.”

 

Aldus Claire Fox in haar boek, I find that offensive. Aangenaam!

Claire Fox is oprichter en directeur van een Londense debatorganisatie. En bij haar betekent dat niet gezellig bij een glaasje wijn doen alsof je het heel erg oneens met elkaar bent. Want Claire Fox gaat er vol in. Hoe onpopulairder haar mening, hoe hartstochtelijker ze wordt. Dat doet ze althans geregeld in The moral maze, dat prachtige, stokoude radioprogramma van de BBC waar luisteraars nog wel eens opschrikken uit hun bubbel.

In haar boek provoceert ze de millennials de sneeuwballen uit de broek. (Ze beticht ze onder andere van “emotionele incontinentie”.) En nu staat Claire Fox zomaar op maandag 10 oktober in De Balie. Om te praten over de vraag of het misschien, heel misschien, wel eens zo zou kunnen zijn, dat de steeds luidere roep om diversiteit van allerlei activisten (hallo Nasrdin, Gloria, Quinsy, etc. et.c) op den duur toch ook wel eens tot, nou ja, tot meer verdeeldheid zou kunnen leiden.

Nog even verder citeren uit de open brief van Claire Fox aan de sneeuwvlokjes:

 

“Je praat alsof je je bevindt in de voorhoede van baanbrekende inzichten over ongelijkheid tussen de seksen of rassen, en je beweert bij hoog en laag dat de vrijheid van meningsuiting een verantwoordelijkheid met zich meebrengt om diversiteit en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Misschien ben je niet op de hoogte van je gebrek aan originaliteit. Misschien besef je nog niet dat je gewoon de multiculturele, identiteitsbevestigende waarden aan het herkauwen bent die de politiek correcte babyboomers en academische cultuurrelativisten jou jarenlang hebben opgedrongen.

Als je echt rebels wilt zijn, zul je morele autonomie moeten ontwikkelen. Zulke onafhankelijkheid is nodig om geschiedenis te schrijven. Dat betekent dat je maar eens de banden moet doorsnijden met de volwassen die je willen blijven behandelen als een kind. Er bestaat niet zoiets als een rebel die in de watten wordt gelegd. Je moet maar eens opgroeien.”

 

Komt het vanavond allen zien in De Balie.

Nu met gratis bonus: UvA-antropoloog Martijn Dekker komt ook!