Een campagne-advies aan Donald Trump: gebruik de moraal

11-10-2016 20:42

Na het miserabele campagneweekend was het de Republikeinse presidentskandidaat Trump er maandag alles aan gelegen om de schade enigszins te beperken. Op basis van de berichtgeving van afgelopen dagen mag je concluderen dat hij hierin wonderwel is geslaagd: Trump deed het beter dan verwacht en Clinton was blijkbaar niet in staat om hem de finale slag toe te dienen.

Het beperken van de schade is voor het campagneteam van Trump in dit stadium van de presidentsrace echter niet voldoende. Waar zou Trump de resterende vier campagneweken de nadruk op moeten leggen om weer terug in de wedstrijd te komen? Wat kan hij doen om de zwevende kiezer – de Amerikanen die overtuigd vóór Clinton of vóór Trump zijn zullen waarschijnlijk niet meer van mening veranderen, daarvoor is de strijd te gepolariseerd – binnenboord te halen? Wat zou hypothetisch gezien een campagne-advies zijn voor het campagneteam van Trump?

Moraal

Hoe gek het in het licht van de uitspraken die Trump tot op heden heeft gedaan ook klinkt, met de vrouwonterende en van weinig respect getuigende seksistische opmerkingen als voorlopig treurig hoogtepunt, kennis van de moraal kan hem de helpende hand bieden, de moral foundations theory in het bijzonder. Binnen deze theorie staan zes morele grondbeginselen centraal die mensen overal ter wereld in meer of mindere mate steunen, dan wel belangrijk vinden: zorg voor kwetsbaren, rechtvaardigheid, vrijheid, loyaliteit, autoriteit en Goddelijkheid.

Tussen samenlevingen kunnen verschillen bestaan omdat binnen de zes grondbeginselen een andere prioritering wordt gehanteerd. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat Democraten wanneer zij tot een oordeel komen met name de eerste drie morele beginselen in hun overweging meenemen; Republikeinen daarentegen hechten aan alle grondbeginselen waarde, al ligt het accent op de laatste drie.

Loyaliteit

Zo vinden zij loyaliteit een belangrijk moreel uitgangspunt en dan in het bijzonder loyaliteit naar dat wat ‘dichtbij’ is: familie, lokale gemeenschappen, Amerika als natie, etc. Respect voor gezagsdragers en superieuren (ouders, leraren, de politie, chefs, ouderen) wordt eveneens als een belangrijk moreel principe gezien door Republikeinen. Het zorgt voor orde en veiligheid. Tot slot zien veel Republikeinen zichzelf als onderdeel van een groter geheel en zijn ze ook bereid om zich hiervoor op te offeren. Dit kan de gemeenschap zijn waartoe ze behoren, het geloof, of Amerika als land.

Met dit in het achterhoofd zou mijn advies aan het campagneteam van Trump zijn om vanaf nu alle respectloze en beledigende opmerkingen in te slikken en het alleen nog te hebben over het belang van orde en veiligheid, de emailgate van Hillary, het stoppen van het outsourcen van banen en de Amerikaanse identiteit.

Emailgate

Tijdens het eerste presidentiële debat tussen de twee rivalen hield Trump al een pleidooi voor een zogenaamd ‘stop and frisk‘ beleid. Dit betekent dat iedereen op straat die verdacht lijkt aangehouden mag worden. Een dergelijke maatregel is volgens hem nodig om orde en veiligheid in een stad als Chicago te handhaven. Trump laat hiermee zien dat hij autoriteit belangrijk vindt.

Daarnaast zou Trump in zijn speeches tot 8 november en tijdens het laatste debat met Clinton opnieuw aandacht moeten vragen voor wat ‘emailgate‘ is gaan heten. Tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken heeft Clinton tienduizenden mails vanaf haar eigen onbeveiligde server verstuurd waarvan een deel gevoelige informatie blijk te bevatten. Een uitgemaakte kans voor Trump om Clinton niet alleen weg te zetten als een politicus die niet te vertrouwen is, maar ook als iemand die de nationale veiligheid op het spel zet als haar dat uitkomt. Twee morele doodzondes in één dus: ze is én niet fair én niet loyaal naar de eigen natie.

American dream 2.0

Om de Amerikaanse kiezer nog eens extra duidelijk te maken wie van de twee kandidaten het meest loyaal naar hen is zou Trump zijn verzet tegen het outsourcen van Amerikaanse banen naar lage loonlanden moeten voortzetten. Hierdoor positioneert hij zich naast de Amerikaanse arbeider.

Tot besluit zou mijn advies zijn dat hij zich vanaf nu gaat opstellen als hoeder van de Amerikaanse identiteit. Een identiteit die volgens veel Amerikanen, terecht dan wel onterecht, in de weerwil van allerlei internationale ontwikkelingen onder druk staat. Een soort ‘American Dream 2.0‘, waarmee hij Amerikanen verbindt en het gevoel geeft dat ze onderdeel zijn van een groter geheel.

Al met al heeft het kamp van Trump nog steeds mogelijkheden om het Clinton moeilijk te maken. Door consequent aan een aantal voor veel Amerikanen belangrijke morele beginselen te appelleren zet hij een  goede stap. Maargoed, een oplettende Clinton-campaigner kan deze informatie natuurlijk ook gebruiken.