Buitenland

Video: Nederlandse ISIS-strijder in interneringskamp Syrië

12-10-2016 14:13

Op beelden die uit een ‘geheim interneringskamp’ voor ISIS-Strijders in Syrië lijken te komen is een Nederlandse strijder van de terroristische groepering te zien. De man, die zich Abu Sumail al Hollandi noemt, heeft spijt van het afreizen en wil terugkeren naar ons land. Dat blijkt uit beelden in handen van de BBC. Het kamp is van een factie van het Vrije Syrische Leger, ‘Jaysh al-Tahrir’, en is bedoelt voor gedeserteerde ISIS-strijders en gevangengenomen terroristen.

‘Ze nemen je hele leven over’

Volgens de commandant van het kamp wordt er geprobeerd de mannen te rehabiliteren en zullen degenen die dat willen in contact gebracht worden met de ambassade van hun thuisland. Daarvoor moeten ze eerst wel terecht staan voor een Sharia-rechtbank, die hen nog kan veroordelen.

Abu Sumail zegt in de Engelstalige video zich bij zijn reis naar Syrië gekleed te hebben als “feestganger” op vakantie, zodat hij via Turkije naar Syrië kon. Volgens hem valt het leven onder ISIS flink tegen; juist de buitenlandse strijders worden hard behandeld, en er is eigenlijk niets. “Je geeft je leven aan hen, en zij nemen je hele leven over”.