Binnenland

Politie: Helemaal niemand ooit is voor de lol een hoer, zit altijd een reden achter

19-10-2016 13:57

Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers, is boos op de politie Amsterdam vanwege een bericht op Facebook. De organisatie leest in een interview met de teamleider van het Amsterdamse team Mensenhandel een gevaarlijke belediging van prostituees.

“Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega’s van team Mensenhandel weten wel beter. Armoede, misbruik, loverboys: er is altijd een achterliggende aanleiding te vinden. Echt ‘vrijwillig’ is het nooit”, valt te lezen in het bericht op de Facebookpagina van de politie.

Voorzitter Yvette Luhrs diende woensdagochtend een klacht in bij de politie in de hoofdstad en eist dat het bericht wordt verwijderd. “Stellen dat niemand vrijwillig sekswerk verricht, is ronduit beledigend. Daarnaast draagt het versterken van dit soort stigma’s bij aan meer geweld tegen sekswerkers.”

Het is niet bekend of de ‘collega’s van team Mensenhandel’ alle sekswerkers in Nederland hebben ondervraagd voordat ze met deze conclusie op de proppen kwamen.

De politie ziet vooralsnog geen reden het interview, dat is geplaatst naar aanleiding van de Europese Dag tegen Mensenhandel, te verwijderen. “De opmerking dat het nooit vrijwillig is, slaat op slachtoffers van mensenhandel, niet op prostituees in het algemeen”, merkt een woordvoerder op.

Lezers-doe-dingetje voor de vrije woensdagmiddag: vul voor ‘sekswerker’ ‘allochtoon’ in en voor ‘vrijwillig seks voor geld’ ‘crimineel’ in en u snapt hoe etnisch profileren bij de politie eenvoudig kan worden overgebracht op elke gewenst profiel.

Lekker vrij stigmatiseren: to protect and to serve.