Buitenland

ISIS eist dodelijke steekpartij tieners Hamburg op

30-10-2016 07:03

De terreurorganisatie ISIS (Islamitische Staat) heeft laten weten dat een steekpartij in Hamburg, eerder deze maand, is uitgevoerd door een ‘soldaat van het kalifaat’. Op 16 oktober werd een 16-jarige jongen, die met een vriendin bij de waterkant zat, doodgestoken. De 15-jarige vriendin werd in het water geduwd, maar raakte verder niet gewond. De dader is nog altijd voortvluchtig.

ISIS eiste de daad als aanslag op via haar mediakanaal Amaq. Het bericht is in het Engels en Arabisch verspreid, maar gaat opvallend genoeg niet in op details van de steekpartij. Zelfs de dodelijke afloop wordt niet gemeld.

Aanslagen op burgers in het Westen

De video lijkt in lijn te liggen met de oproep van de terreurgroep nu ook aanslagen in het Westen te plegen. Nu ISIS in Syrië meer onder druk staat, wordt vaker opgeroepen aanslagen op ‘ongelovigen’ in eigen land te plegen, als men niet kan afreizen naar het zelfbenoemde Kalifaat. Eerder werd bijvoorbeeld gedreigd met meer aanslagen in Frankrijk, en in Rusland. “De kelen van de Kafirs zullen beven voor onze messen”.

Vooralsnog wil de Duitse politie verder niet ingaan op de beweringen van ISIS, dat zelf alleen dit korte onduidelijke bericht plaatste. Wel hamert de terreurgroep al tijden in hun videos op meer bloed “in de straten” van landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daarnaast eist de terreurgroep in de regel alleen aanslagen op die daadwerkelijk door de dader aan de Islamitische Staat zijn ‘opgedragen’. Dat de dader zich op zijn minst verwant toonde met ISIS lijkt dan ook waarschijnlijk.