Binnenland

Jacques Monasch: ‘PvdA-bestuur accepteert mijn kandidatuur lijsttrekkerschap niet’

07-11-2016 09:41

Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren. Dat heeft Monasch maandagochtend bekendgemaakt.

Het partijbestuur weigert op de voorwaarden van Monasch in te gaan zoals het punt dat de gekozen lijsttrekker invloed kan hebben op het PvdA-verkiezingsprogramma. Monasch vindt dat het PvdA-verkiezingsprogramma op de punten van integratie, asiel en migratie, de menselijke maat, ouderenzorg en Europa tekort schiet. Monasch zegt ,,zeer teleurgesteld te zijn dat het partijbestuur geen open lijsttrekkersverkiezing wil organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten.”

,,Als lijsttrekker wilde ik invloed hebben op het programma, want dat is in mijn ogen niet goed genoeg en moet beter. Maar we konden het niet over mijn voorwaarden eens worden. Het is heel erg spijtig”, zei hij tegen de NOS. Hij gaat de beslissing niet aanvechten. ,,We moeten niet in juridische procedures belanden en met elkaar over straat gaan rollen. Dat is voor niemand goed.”

Vorige week dreigde Monasch nog om deze week een motie van wantrouwen van de oppositie tegen het kabinet te steunen over het Oekraïnereferendum. Hij wil dat de uitslag van het referendum van april, waarin een meerderheid van de bevolking zich uitsprak tegen het associatieverdrag met Oekraïne, wordt gerespecteerd. Het kabinet wil het verdrag niet torpederen en zoekt een uitweg. Monasch koerste hiermee al aan op een conflict met de leiding van zijn partij.

Monasch zal maandagmiddag tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam ingaan op het besluit van het partijbestuur van de PvdA en de gevolgen.

(ANP)

UPDATE: