Politiek

Ton Elias (VVD) staakt verzet en accepteert verlies: ‘Ik heet geen Monasch’

15-11-2016 10:17

VVD’er Ton Elias staakt zijn pogingen om alsnog een plaats te veroveren op de kandidatenlijst voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Hij vindt zijn gedwongen vertrek nog even onbegrijpelijk en onbevredigend, maar wil de partij in verkiezingstijd niet voor de voeten lopen.

Het steekt Elias vooral dat zijn partij hem zelfs geen lage plaats op de lijst gunde, waarna hij campagne had kunnen voeren om alsnog een Kamerzetel te bemachtigen. Dat het partijbestuur hem die kans onthoudt noemt hij “ridicuul”. Maar hij gaat “hier geen achterhoedegevecht van maken dat de partij en mijzelf schade zou kunnen toebrengen”, schrijft hij aan zijn collega’s in de VVD-fractie.

 

“Ik blijf uiteraard lid van deze fractie en doe gewoon mijn werk – ik heet geen Monasch. Ik sta achter het beleid van de VVD en ben niet ineens een ander politiek mens geworden, omdat ik de gang van zaken bij de opstelling van de lijst onheus vind. “

 

De uitgesproken Elias heeft naar eigen zeggen te horen gekregen dat hij te veel vijanden heeft en daarom niet meer in de fractie past. In de brief van dinsdag dankt hij de “vele” partijgenoten, onder wie Hans Wiegel en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, die de afgelopen dagen voor hem in de bres sprongen.

Anp