Politiek

Hoofdredacteur Zaman Vandaag Mehmet Cerit woest op Frans Timmermans (PvdA)

16-11-2016 00:52

Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Nederlands-Turkse krant Zaman Vandaag, is woest op Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij is blijkens zijn Twitter-account weinig ingenomen met de uitspraken van de PvdA’er over de mogelijke betrokkenheid van Fethullah Gülen bij de mislukte staatsgreep in Turkije. Cerit noemt de uitspraken van Timmermans ‘schandalig’. “EU wordt door deze kortzichtige leiders bestuurd. Ja dan heb je geen kans tegen straatvechter Erdogan.” Zaman Vandaag is opgericht door aanhangers van de moslimgeestelijke Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep van 15 juli. Cerit heeft er nooit een geheim van gemaakt het gedachtegoed van de Turkse geestelijke aan te hangen. Hij waarschuwt er echter voor dat de uitspraken van Timmermans als bevestiging kunnen worden gezien om ‘anderen te bedreigen, onderdrukken of uitsluiten’. Turkse Nederlanders kregen kort na de coup te maken met doodsbedreigingen, vernielingen en boycots wanneer ze niet achter de Turkse president Recep Tayyip Erdogan staan. De Tweede Kamer reageert verbijsterd op de uitspraken van Timmermans.

Eurocommissaris Timmermans zei eerder dinsdag dat de Gülenbeweging  ‘wel degelijk’ een rol heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep. Timmermans beroept zich op een vooralsnog onbekend Amerikaans onderzoek: “Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld.”

Cerit vervolgt op Twitter:

Timmermans is niet de eerste prominente PvdA’er die in Europa die een dergelijke uitspraak doet. PvdA Europarlementariër Kati Piri zei in september in de Turkse krant Habertürk dat ze het aannemelijk acht dat Gulenisten bij de mislukte staatsgreep betrokken zijn. Het Erdogan-regime heeft sinds de mislukte coup tienduizenden ambtenaren, rechters en militairen gearresteerd.

Lees ook

TPO – PvdA-Europarlementariër Kati Piri: Het is aannemelijk dat Gülen-aanhangers coupplegers waren