Portemonnee

Stop maar met drammen dames; de loonkloof is gedicht

23-11-2016 10:41

Kijk aan, goed nieuws uit Emancipatië: de m/v Loonkloof is gedicht danwel overbrugd, volgens het CBS. Jongedames verdienen bij het starten op de arbeidsmarkt zelfs méér dan mannen, zo werd becijferd. Wij zien nog geen huilende mannen over dit grote onrecht, maargoed, dat komt misschien omdat mannen wat minder kleinzerig zijn over dergelijke zaken.

Later in de carriere ontstaat er wel een verschil, maar dit komt niet door gemene patriarchaal-onderdrukkende vrouwenhaat, maar door gaten in het CV want babies en aansluitend parttimen. Oftewel: keuzes dus, keuzes waarvan een gevolg is dat je minder verdient, als je minder werkt en dus minder ervaring opdoet.

Allemaal heel logisch, wij citeren het CBS:

Er bestaan beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen, maar de verschillen zijn voor een belangrijk deel verklaarbaar uit kenmerken als opleidingsniveau, beroepsniveau, het hebben van deeltijd- of voltijdwerk en werkervaring. Bovendien worden de verschillen kleiner, onder meer door een stijgend opleidingsniveau van vrouwen. Zo verdienen jonge vrouwen meer dan jonge mannen. Dat blijkt uit het CBS onderzoek ‘Gelijk loon voor gelijk werk?’, waarin beloningsverschillen zijn gecorrigeerd voor een twintigtal relevante kenmerken. Of de verschillen die resteren na deze correctie te maken hebben met seksediscriminatie of andere oorzaken kan met dit onderzoek niet worden vastgesteld.

Goed, fijn dat dat is opgelost, kunnen verongelijkte damesmenspersonen (m/v/anders) zich nu weer met nuttiger zaken dan salarisverschildrammen bezighouden. Koken ofzo.