Politiek

Joris Demmink-kwestie kost belastingbetaler inmiddels 2,5 ton

24-11-2016 20:34

Voor de beveiliging van de omstreden oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, is bijna een halve ton uitgegeven. Sinds de pensionering van de voormalige secretaris-generaal eind 2012 betaalde het ministerie 48.157 euro.

Dat blijkt uit gegevens van het ministerie die de krant AD heeft opgevraagd en openbaar heeft gemaakt. Demmink wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik van minderjarige jongens.

beveiliging-demmink

Het Openbaar Ministerie maakte in juni van dit jaar bekend af te willen zien van verdere vervolging wegens kindermisbruik. De Rijksrecherche deed onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij de verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee, destijds minderjarige jongens in Turkije. Het onderzoek leverde geen enkel belastend materiaal op dat Demmink was betrokken bij de beweerde verkrachtingen, aldus het OM.

1142 glazen wijn, 244 frisjes

De afscheidsfeestjes van Demmink hebben ruim 34.000 euro gekost. In het chique De Beukenhof in Oegstgeest werd op 25 oktober met ongeveer dertig personen gegeten en gedronken. Daar werden kosten noch moeite gespaard: aan het einde van de avond dronken sommige gasten witte wijn (Rully Premier Cru) van 57,50 euro per glas. De eindrekening liep mede daardoor op tot ruim 4.300 euro. In de Haagse Ridderzaal ging het er een kleine week later ook gezellig aan toe. Er werden 1.142 glazen wijn gedronken, tegenover 244 frisjes.

demmink wijn-demmink

Lees ook

TPO – Demmink-kwestie wordt duurder: teller nu op twee ton belastinggeld