Regio

Scholengemeenschap Meppel waarschuwt leerlingen voor tendentieuze vlogger

24-11-2016 19:48

Een school in Meppel heeft zijn leerlingen gewaarschuwd voor een vlogger. Die interviewt leerlingen in de buurt van de scholengemeenschap Stad en Esch. De opnames worden vervolgens zo geknipt en geplakt dat er iets heel anders uitkomt, aldus RTV Drenthe.

De school roept ouders op om met hun kinderen te praten over wat er kan gebeuren als zo’n filmpje op YouTube verschijnt. Mentoren zullen er in de klassen over praten. Conciërges letten op dat de school zelf niet gefilmd wordt, maar de school kan niets doen tegen filmen op de openbare weg.

Het interviewen van nietsvermoedende mensen en het vervolgens zo monteren dat er iets heel anders uitkomt gebeurde vroeger door zowel couranten en tijdschriften als televisiemakers. Vooral VARA-programmamakers of bijvoorbeeld verslaggevers van NPO-nieuws- en actualiteitenprogramma’s waren en zijn daar erg bedreven in.

Maar als de NPO het doet op televisie of printjournalisten het doen in print heet het ineens ‘kwaliteitsjournalistiek’. Niemand praat ooit met leerlingen over wat er kan gebeuren als zo’n filmpje op de NPO-kanalen wordt uitgezonden of wat er kan gebeuren als zo’n verknipt interview in printmedia verschijnt.

Vloggers daarentegen, die zijn ineens wél gevaarlijk.

Anp/TPO