Binnenland

Subsidies Oekraïne-referendum op grote schaal misbruikt, flessentrekkers vulden schaamteloos zakken

26-11-2016 12:31

Een deel van het subsidiegeld dat was bedoeld om campagnes rond het Oekraïne-referendum te stimuleren, moet worden terugbetaald door de aanvragers. Dat meldt de Volkskrant op zijn site. De krant doorzocht documenten na een Wob-verzoek. Ook De Telegraaf deed een dergelijk Wob-verzoek.

Enkele aanvragers moeten het volledige bedrag terugbetalen, soms meer dan 40.000 euro. Ze kregen dat geld van de Referendumcommissie. De subsidies, in totaal bijna 2 miljoen euro, waren bedoeld om ‘het publieke debat’ rond het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne aan te wakkeren.

Bij het verdelen van de subsidiegelden liet de commissie, die onder leiding stond van oud-D66-staatssecretaris Medy van der Laan, echter na om de aanvragen inhoudelijk te toetsen, schrijft de krant. Zolang het verzoek technisch in orde was, kwam de aanvrager in aanmerking voor de subsidie. Achteraf bleek die beslissing verkeerd te hebben uitgepakt. Sommige aanvragers deden nauwelijks moeite om iets serieus op poten te zetten.

Eén van de opvallendste subsidiesponsen is Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat Nederland. Deze stichting toucheerde 34.300 euro voor het opzetten van een online ‘neutraal discussieplatform’. Er verschenen gedurende de referendumcampagnes welgeteld drie berichten op het forum en slechts drie mensen registreerden zich op de site die in totaal door 1500 mensen werd bezocht. De stichting moet al dit geld weer terugbetalen.

Destijds was er al gemor over de waarde van verschillende campagnes, onder meer over iemand die voor tienduizenden euro’s wc-rollen liet maken met daarop bezwaren tegen het verdrag met Oekraïne. Die hoeft echter nu bijna niets terug te betalen, meldt de Volkskrant.

Anp/TPO