Politiek

Vice-president Raad van State Piet Hein Donner (CDA): ‘GeenPeil luidt het einde van de democratie in’

07-12-2016 21:20

Vice-president van de Raad van State, Piet Hein Donner (CDA), heeft woensdagavond hard uitgehaald naar de nieuwe partij GeenPeil. Dat deed hij tijdens een raadsledenbijeenkomst in het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. De maandag gepresenteerde partij, met lijsttrekker Jan Dijkgraaf, wil dat hun leden rechtstreeks meestemmen in de Tweede Kamer. Donner reageert daarop: “De gekozen vertegenwoordigers zouden slechts doorgeefluik zijn van de wensen en opvattingen van hun achterban. Een aanpak zoals die van GeenPeil luidt het einde van de democratische rechtsstaat in.” Dat meldt Omroep West dinsdagavond.

Donner kwam in 2006 als minister zelf in in opspraak met zijn uitspraak “Als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan?” Hij noemde dat destijds ‘de essentie van democratie’. Vijf jaar geleden als minister van Integratie bleef hij bij dat standpunt. Sinds februari 2012 is Donner vice-president van de Raad van State.

Lees ook

TPO –Leuk dat Geenpeil maar is het niet keihard tegen de Grondwet qua stemmen zonder last? Antwoord: Ja én nee