Opinie

Trouw: ‘Jan Dijkgraaf en GeenPeil begrijpen helemaal niets van uitgangspunt democratie’

08-12-2016 11:34

 

“Voor Dijkgraaf en voor veel van de nogal luidruchtige uitdagers van de gevestigde politiek zijn referenda je van het. De vraag of een kiezer niet eigenlijk naar de stembus wordt gelokt om een heel andere kwestie dan de feitelijke referendumvraag, is voor hen een irrelevante vraag. Het is het enige probate middel om de vastgeroeste machtsverhoudingen uit te dagen. Geert Wilders, om een ander voorbeeld te noemen, moest in een vorig politiek leven (hij heeft er inmiddels al een aantal gehad) niets van referenda hebben. Nu zijn ze voor hem het middel bij uitstek om het politieke stelsel te destabiliseren.

Dijkgraaf en de zijnen hebben volstrekt niets begrepen van wat nu juist het centrale uitgangspunt is van de vertegenwoordigende democratie: de politiek overlaten aan een aantal mensen, waarvan je wilt aannemen dat ze hun uiterste best zullen doen het beste ervan te maken. Dus nadrukkelijk niet: het vertrouwen geven aan iemand die precies zal doen wat hij beloofd heeft.

Het centrale begrip is dus vertrouwen. Een begrip dat in de pleidooien voor referenda en in de uitwerking van referenda ten enenmale ontbreekt.”

 

Kijk, u zou natuurlijk als kiezer, burger, stemvolk, best kunnen denken dat u zélf wel kunt bepalen hoe de democratie werkt, wat dat voor u kan betekenen of hoe u daarin wilt participeren. Maar dan heeft u dus mooi geen rekening gehouden met Lex Oomkes, de politiek redacteur van kwaliteitscourant Trouw. Behalve redacteur, en dus onafhankelijk maar objectief journalist en verslaggever is Oomkes óók columnist (lees: moralist), want zo werkt dat nou eenmaal op oud papier in ivoren torens.

In oud mediale couranten gaat het er niet alleen om verslag proberen te doen van de een werkelijkheid maar ook om de lezer, dat domme plebs, op ‘het goede spoor’ te houden anders wordt de hele tijd maar de verkeerde politicus in de kaart gespeeld.

Vandaar dat u geregeld vanaf de ivoren toren een soort gebed hoort, gelijk een gebedsoproep vanaf een minaret (die overigens zelden in de wijk staan waar ook al die courantenredacteuren wonen maar dat terzijde), en ziet u hoog op die ivoren een blanke babyboomer achter een kansel met zijn vingertje staan wapperen.

Nu graag allemaal, in koor: “Ik kan zelf niet denken. Ik snap democratie niet. GeenPijl is stom. Ik heb geen verstand van politiek. Alleen journalisten van couranten weten hoe dingen werken en wat goed voor mij is. 2 + 2 = 5!”

Braaf zo! En weer een zetel erbij voor Wilders, want van Trump hebben ze in Ivorentorië nog altijd helemaal niets geleerd.