Binnenland

Rechter veroordeelt Geert Wilders (PVV) voor ‘minder minder minder’-uitspraak, geen straf

09-12-2016 11:27

Update: Wilders heeft laten weten in beroep te gaan tegen de veroordeling. Dit laat zijn advocaat Geert Jan Knoops weten.

Geert Wilders heeft zich schuldig gemaakt aan aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging door zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraken, gedaan op 19 maart 2014. De rechtbank achtte niet bewezen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan aanzetten tot haat. De rechtbank heeft besloten hem wel schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen. Het OM had een boete van 5000 euro geëist tegen de PVV-leider.

Volgens de rechtbank kunnen Marokkanen juridisch als ‘ras’ worden gezien:

 

“Onder deze omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat de door verdachte gebruikte term ‘Marokkanen’ verwijst naar de in het IVUR opgenomen kenmerken ‘afkomst’, ‘nationale afstamming’ en ‘etnische afstamming’. Daarmee is sprake van een ‘ras’ in de zin van artikelen 137c en 137d van het Wetboek van Strafrecht.

De rechtbank wordt in haar conclusie gesteund door eerdere uitspraken waarin is geoordeeld dat met de term ‘Marokkanen’ (evenals de term ‘Turken’) gedoeld wordt op een zekere etnische of nationale afstamming.”

 

Met de uitspraak is Wilders volgens de rechtbank voldoende gestraft.

Volgens het vonnis heeft Wilders “een hele bevolkingsgroep apart gezet, zonder onderscheid te maken”. De rechtbank verwijt Wilders dat hij “een groep collectief in eigen waarde heeft aangetast”, zo zei Steenhuis mede namens zijn collega-rechters Elianne van Rens en Sijbrand Krans in het Justitieel Complex Schiphol.

Bij de uitspraak waren Wilders noch zijn raadsman Geert-Jan Knoops aanwezig.

 

Dit bericht wordt aangevuld.